MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні поменшає апатридів

20.01.2013   
Верховна Рада схвалила приєднання України до конвенції ООН про скорочення відсутності громадянства.

Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс закликав владу України активізувати заходи щодо розв’язання проблеми безгромадянства.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Ради Європи.

Комісар РЄ зазначає, що проблеми з особами без громадянства існують в Росії, Україні, Естонії, Латвії та країнах колишньої Югославії.

За даними, наведеними Н. Муйжнієкса, в Росії та Україні в основному від безгромадянства страждають цигани і представники нацменшин, депортованих ще за Сталіна.

«Згідно останнього перепису населення, кількість людей, що ідентифікують себе особами без громадянства в Росії становить 178 тис. В Україні цей показник, як вважають, близько 40 тис., який включає в себе близько 7 тис. раніше депортованих, що повернулися до Криму», – повідомив Муйжнієкс.

На думку комісара, зазначені країни повинні надавати громадянство автоматично при народженні дітей на їх території, а також створювати ефективні й доступні всім адміністративні процедури для отримання громадянства.

«Влада повинна перестати звинувачувати історію, інші держави чи «безвідповідальних батьків», а взяти на себе ініціативу з вирішення проблеми безгромадянства», – підкреслив він.

Комісар також вважає, що країни повинні постійно збирати дані про перебування на їх території осіб без громадянства.

Варто нагадати, що 11 січня Верховна Рада схвалила приєднання України до конвенції про скорочення відсутності громадянства. Дана конвенція була прийнята 30 серпня 1961 року конференцією повноважних представників Генеральної Асамблеї ООН.

Згідно з текстом конвенції, договірна держава надає своє громадянство народженій на її території особі, яка в іншому разі була б апатридом (особою без громадянства).

Таке громадянство надається при народженні або при проханні належного органу влади відповідної особи у порядку, встановленому національним законодавством.

 Поділитися