MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У проектах нормативних актів шукатимуть дискримінаційні норми

03.02.2013   
Георгій Кобзар
Проекти нормативних актів органів виконавчої влади проходитимуть обов’язкову антидискримінаційну експертизу.

Проекти нормативних актів органів виконавчої влади проходитимуть обов’язкову антидискримінаційну експертизу. Порядок проведення такої експертизи був розроблений Міністерством юстиції та затверджений постановою Кабінету Міністрів від 30 січня 2013 року.

Як повідомляє прес-служба Міністерства юстиції, порядок проведення експертизи розроблявся на виконання Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Завданням антидискримінаційної експертизи стане виявлення в проектах нормативних актів тих положень, що містять ознаки дискримінації, а також надання пропозицій щодо їх усунення.

Антидискримінаційна експертиза проводитиметься юридичними службами органів виконавчої влади під час проведення юридичної експертизи проектів нормативно-правових актів.

Крім того, здійснюватиметься громадська антидискримінаційна експертиза за участю громадських організацій, фізичних та юридичних осіб. Зокрема, під час громадських обговорень проектів нормативно-правових актів одним із завдань таких обговорень стане виявлення положень, що суперечать Закону.

У разі виявлення у проекті нормативного акта положень, які містять ознаки дискримінації, такий проект повертатиметься органу виконавчої влади для доопрацювання.

Як відомо, Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» визначив необхідність проведення антидискримінаційної експертизи у процесі нормотворення. Зокрема, ч. 3 ст. 8 та ч. 2 ст. 13 встановлюють, що Кабінетом Міністрів визначається порядок проведення антидискримінаційної експертизи проектів нормативно-правових актів органами виконавчої влади, а також порядок проведення громадської антидискримінаційної експертизи громадськими організаціями, фізичними та юридичними особами.

Водночас, нагадаємо, що Закон, прийнятий Верховною Радою 06.09.2012 р., викликав неоднозначну реакцію з боку правозахисної громадськості. Так, Коаліція з протидії дискримінації в Україні, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Ла Страда – Україна та низка інших НГО зверталися до президента із закликом ветувати антидискримінаційний закон через його вади.

Адже, під час підготовки законопроекту №10468 до другого читання жодна пропозиція робочої групи громадських організацій та офісу Уповноваженого не була врахована і не знайшла відображення в ухваленому Законі.

Тому, на думку експертів від громадськості, всупереч загальновизнаним європейським стандартам Закон містить невиправдано обмежений перелік дискримінаційних ознак, не запроваджує створення ефективного механізму захисту від дискримінації та, попри базовий характер, не передбачає внесення змін до інших законодавчих актів України. Він тільки проголошує необхідність подання на розгляд Верховної Ради України пропозицій щодо внесення до законів України змін, «що випливають із цього Закону».

Втім, президент Закон підписав. Подивимось, як останній буде працювати.

 Поділитися