MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Якість життя літніх людей в Україні є низькою

02.10.2013   
Це підтвердили дані світового дослідження, в якому Україна опинилася на 66 місці з 91

Неурядова організація HelpAge International 1 жовтня, у Міжнародний день літніх людей, опублікувала перший глобальний індекс старіння Global AgeWatch Index-2013, складений за підтримки Фонду ООН у сфері народонаселення та присвячений становищу пенсіонерів в 91 країні світу.

 

Україна в ньому опинилася на 66 місці, одразу за Південною Африкою.

 

Перші сходинки у цьому рейтингу якості життя людей віком від 60 років посіли: Швеція – 1 місце, Норвегія – 2 місце та Німеччина – 3 місце. У десятці лідерів представлені Нідерланди, Канада, Швейцарія, Нова Зеландія, США, Ісландія і Японія.

 

У принципі, це й не дивно, адже у вищенаведених країнах непогано живеться усім, не тільки людям похилого віку.

 

Серед країн колишнього СРСР лідирує Естонія (29-е місце). Білорусь опинилася на 60 місці, а Росія – на 78-му.

 

Для оцінки якості життя брались 4 показники: економічна безпека, можливості у роботі та освіті, стан здоров’я та сприятливе середовище для життя.

 

За першим показником Україна опинилася на 39 місці у світі, за другим – на 77, за третім – на 35, а за четвертим – аж на 86 сходинці з 91 країни, які оцінювались.

 

Індекс AgeWatch демонструє, наскільки країна у сфері благополуччя літніх людей близька до ідеального значення (100%). Найбільш ефективна держава – Швеція – набрала 89,9%, тоді як Афганістан, що займає останню сходинку рейтингу – лише 3,3%.

 

Укладачі індексу також звертають увагу на проблему, з якою світ зіткнеться в середині XXI століття: частка людей старше 60 років від загального населення Землі зросте вдвічі і становитиме 22%. При цьому чисельність літніх людей складе 2 млрд. 31 млн. осіб проти нинішніх 809 млн. 

 Поділитися