MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники про події в Бірюльово

14.10.2013   
Деякі російські правозахисники про першу реакцію на драматичні події в московському районі Бірюльово

Людмила Алексєєва, голова Московської Гельсінкської групи (МГГ ) назвала»середньовіччям» націоналістичні заворушення в московському районі Західне Бірюльово.»Це ганьба, що подібне почалося в Москві, бо Москва столиця багатонаціональної держави. Учасники заворушень всі свої невдоволення виливають на тих, у кого ніс іншої форми або хто говорить іншою мовою», - сказала Людмила Алексєєва.

 

Світлана Ганнушкіна, голова Комітету «Цивільне сприяння», член правління Міжнародного товариства «Меморіал» Відповідальними за все робляться мігранти, хоча ніяких доказів поки немає. Якщо ми зараз знову чуємо розмови про візи для жителів Центральної Азії, хоча взагалі незрозуміло, чи звідти злочинець. Я відчуваю себе, як відчували себе німці, коли знали, що йдуть єврейські погроми, але що можна зробити? Я відчуваю свою відповідальність, але в той же час не уявляю, як я могла б це зупинити...»

 

Андрій Блінушов, голова Рязанського товариства «Меморіал», головний редактор порталу «Права людини в Росії» (HRO.org): «Під час цього ганебного Бірюльовського погрому постраждали як мінімум 20 людей, шестеро - госпіталізовані. А влада продовжують загравати з націоналістами, - щойно прийшло повідомлення, що «в Бірюльово поліція затримала 1200 мігрантів»... Вражають журналісти та редактори телеканалів: у них не погромники, а «народні зібання» і навіть – «корінні російські люди»... фактично, продовжують розпалювати ситуацію і «загравати» з погромниками. 33 рази масаракш!»

 

Олександр Верховський, директор Інформаційно-аналітичного центру «Сова»: «Вважаю, що якщо є хоча б фоторобот вбивці, то, швидше за все, його знайдуть. Не думаю, що за мільйон, швидше за все, МВС впорається своїми силами. Обіцяна нагорода, як мені здається - бажання продемонструвати, що це дуже важливо. З приводу обіцянок навести на околицях порядок - незрозуміло, який саме порядок там потрібно наводити? Щоб там не вбивали нікого? Сьогодні я прочитав, що якісь депутати сказали, що вони обговорюють закон про регулювання нелегальної міграції. Це дуже мило, звичайно, але ж невідомо, чи був вбивця мігрантом або громадянином РФ, так що незрозуміло, чому саме зараз потрібно на це витрачати сили. Мені здається, що такі обіцянки зараз даються, просто щоб сказати якісь слова, до місця і не до місця».

За матеріалами сайту http://hro.org

14.10.2013

 

 Поділитися