MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

90% витрат на ліки в Україні йде з кишень громадян

20.10.2013   
Грицько Селюк
Всеукраїнська рада захисту прав та безпеки пацієнтів порахувала, українці щорічно витрачають 32 млрд гривень на ліки

Як повідомляє "Тиждень", Президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк оприлюднив цифри витрат українців з власної кишені на придбання ліків. Це 32 млрд гривень щорічно. Ця сума складає 90% всіх витрат на ліки в Україні.

«Держава, своєю чергою, закуповує їх лише на 4 млрд грн. Таку політику можна охарактеризувати простим терміном «пасивна евтаназія» (метод «порожній шприц») на відміну від активної евтаназії («повний шприц»), коли застосовуються смертельні ін’єкції. Тобто переважна частина наших співвітчизників просто не можуть лікуватися», - зазначив пан Сердюк.

Він підкреслив, що у більшості країн світу працює схема компенсації коштів: «Принцип простий: лікування громадянина не має призводити до його зубожіння. Пацієнт звертається до медика, той виписує рецепт, із яким хворий іде до аптеки, де або безплатно, або за 20–30% вартості – залежно від хвороби – отримує препарати. Аптека, своєю чергою, одержує від Державного казначейства відшкодування (Велика Британія, Швеція)».

* * *

Може тому у Великій Британії та Швеції працює та компенсаційна схема, що міністри охорони здоров’я тих країн не мають близьких родичів серед власників фармацевтичних компаній, як от в Україні...

 Поділитися