MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Постанова Харківського окружного адмінсуду

04.11.2013   
у справі стосовно закриття добового стаціонару Бірківської дільничної лікарні.

7 жовтня 2013 року Харківський окружний адміністративний суд виніс постанову у справі стосовно закриття добового стаціонару Бірківської дільничної лікарні та частково задовольнив позовні вимоги позивачів, визнавши протиправними дії Головного лікаря Зміївської районної лікарні, спрямовані на закриття Бірківської дільничної лікарні та прийняття наказу про фактичну ліквідацію даної установи. Також незаконною була визнана бездіяльність Головного управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації в частині не перешкоджання закриттю лікарні.

Однак дана постанова не вступила у силу, оскільки була оскаржена відповідачами шляхом подання апеляції до Харківського апеляційного адміністративного суду.

Нагадаємо факти, які стали причиною судового оскарження.

27 грудня 2010 року за наказом № 408 Головного лікаря комунального закладу охорони здоров’я «Зміївська центральна районна лікарня» Лисака М. П. Бірківська дільнична лікарня ввійшла до складу Зміївської центральної районної лікарні як сільське амбулаторне відділення загальної практики сімейної медицини. Цілодобовий стаціонар Бірківської дільничної лікарні фактично був ліквідований.

10 березня 2011 року мешканці фактично дізналися про закриття цілодобового стаціонару Бірківської дільничної лікарні, прийшовши до будівлі та побачивши, що вхід до стаціонару був закритий на замок.

Жодних громадських слухань з цього приводу не проводилося, населення селищ Бірки та Первомайський про цей наказ та про реорганізацію не було повідомлено.

25 червня 2011 року 4 позивачі з числа мешканців селищ Бірки та Первомайський подали позови до Харківського окружного адміністративного суду відносно Головного лікаря комунального закладу охорони здоров’я «Зміївська центральна районна лікарня», Головного управління охорони здоров’я у Харківській області про:

– визнання протиправним наказу № 408 від 27.12.2010 р. Головного лікаря комунального закладу охорони здоров’я «Зміївська центральна районна лікарня» Лисака М. П.;

– визнання протиправними дій Головного лікаря комунального закладу охорони здоров’я «Зміївська центральна районна лікарня» Лисака М. П., спрямовані на закриття Бірківської дільничної лікарні;

– визнання протиправною бездіяльності Головного управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації відносно дій Головного лікаря комунального закладу охорони здоров’я «Зміївська центральна районна лікарня» Лисака М. П., спрямованих на закриття Бірківської дільничної лікарні;

– стягнення з відповідачів на користь позивачів солідарно компенсації спричиненої моральної шкоди.

З того часу справа пройшла всі інстанції у рамках адміністративного суду, та була повернута для розгляду по суті до Харківського окружного адміністративного суду у липні 2013 року.

Наталія Охотнікова (ХПГ)

Текст Постанови у форматі PDF можна завантажити тут.

 Поділитися