MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Харківщині будуть моніторити заходи ЗПТ у місцях несвободи

24.11.2013   
Костянтин Ключарев

20 листопада 2013 року в приміщенні Харківського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом було проведено зустріч з теми дотримання безперервності програми замісної підтримувальної терапії.

Захід було організовано Харківським обласним благодійним фондом «Парус» в межах проекту «Адвокація доступу до ЗПТ в місцях перебування затриманих та установах виконання покарань Харківської області», що реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» за програмою «Громадське здоров’я».

У зустрічі узяли участь представники Головного управління охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації, Управління ДПтСУ в Харківській області, Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності ім. В. Сташиса Національної академії правових наук та представники громадського сектору: Харківської правозахисної групи, ВБО «Всеукраїнський правозахисний рух «Гідність», Асоціації ЗПТ, ГО «Безкоштовна правова допомога».

Лікарі, юристи, пенітенціарії та представники громадськості, ґрунтуючись на положеннях міжвідомчого наказу № 821/937/1549/5/156 від 22 жовтня 2012 р. «Про затвердження Порядку взаємодії закладів охорони здоров’я, органів внутрішніх справ, слідчих ізоляторів і виправних центрів щодо забезпечення безперервності лікування препаратами замісної підтримувальної терапії», обговорили дію механізму безперервності лікування ЗПТ серед пацієнтів програми, в умовах затримання органами внутрішніх справ та перебування в кімнатах для затриманих, спеціальних приймальниках ОВС, ізоляторах тимчасового тримання, слідчому ізоляторі та в разі засудження таких осіб і поміщення для відбуття покарань у виправних центрах (колоніях).

Учасники обговорення дійшли згоди щодо необхідності створення моніторингової групи для моніторингу практичної реалізації положень Наказу та стану функціонування механізмів захисту прав людини при потраплянні у визначені місця несвободи хворих цієї категорії. Ціллю моніторингу стане відвідування слідчого ізолятору ДПтСУ в Харківській області та ряду ізоляторів тимчасового тримання ОВС, що розташовані на території Харків та міст області, де діє програма ЗПТ.

Під час візитів також буде проводитись інформаційна та роз’яснювальна робота з персоналом закладів.

Було домовлено щодо необхідності прийняття звернення до Харківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для привернення уваги адвокатів на проблему продовження лікування ЗПТ у разі затримання осіб.

Після розробки та погодження із членами моніторингової групи та керівництвом ГУМВСУ та ДПтСУ в Харківській області плану візитів до зазначених закладів, вони впроваджуватимуться у практику в формі регулярних та позачергових відвідувань.

Результати моніторингу будуть обговорені на розширеному семінарі-нараді, за підсумками моніторингової діяльності планується розробити механізм удосконалення надання медичної допомоги хворим, які проходять лікування ЗПТ.

 Поділитися