MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Пресс-анонс. Позитивні рішення на користь ВІЛ-позитивних людей

01.12.2013   

Міжнародний день боротьби зі СНІДом, 1 грудня – це не просто привід наголосити на умовах життя та масштабах розповсюдження епідемії СНІДу в Україні. Необхідного поставити більш гостріше питання – як почуваються ВИЧ-позитивні громадяни, чи захищені їх права?

Аналіз, який провели адвокати Всеукраїнської мережі безоплатної правової допомоги ВІЛ-інфікованим й наркозалежним, стверджує: ці категорії громадян залишаються одними з найбільш дискримінованих в українському суспільстві. Вони не мають доступу до таких базових прав, як право на освіту, право на медичне забезпечення, навіть – право на життя.

На сьогодні, за статистикою, Україна зберігає за собою європейську першість з поширення ВІЛ – офіційно, за даними Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу зареєстровано понад - 241 тисяч випадків інфікування з 1987. Неофіційно - більше. За оцінкою експертів UNAIDS, в Україні ВІЛ - інфікованих близько 270 тисяч.

Вже більше року в Україні існує Всеукраїнської мережі безоплатної правової допомоги ВІЛ-інфікованим й наркозалежним. До неї звернулось понад 4500 осіб. Лише цього року - 116-ВІЛ інфікованих (всього 3764), інтереси 46 з них в цьому році були представлені у судах. Наразі адвокати розширюють мережу допомоги з  людям ВІЛ та наркозалежним регіонами, щоб ця дискримінована категорія громадян України могла належним чином захистити свої права.

Незважаючи на наявність законодавства, що захищає права ВІЛ - інфікованих та роботу неурядових організацій у цій сфері, люди залишаються незахищеними як перед загрозою зараження, так і після, коли їм стає відомий їх статус. Порушується їх право на приватність, вони стикаються з негативним ставленням і дискримінацією при прийомі на роботу, в медичних установах, і особливо в місцях позбавлення волі.

Адвокати та юристи Всеукраїнської мережі безоплатної правової допомоги Харківської правозахисної групи, працюють з захистом порушених прав ВІЛ-позитивних та наркозалежних людей. Більша частина порушень  – це розголошення діагнозу, відмова у наданні медичної допомоги або надання її неякісно, відсутність доступу до ЗПТ у місцях тимчасового позбавлення волі.

«В Україні ВІЛ - інфіковані люди вважаються ізгоями. Вони позбавлені навіть тих прав , значення яких ми часто не цінуємо , їх наявності не помічаємо, - говорить координатор мережі безоплатної правової допомоги ВІЛ-позитивним та наркозалежним Геннадій Токарєв, - Все починається з садка, школи , коли ВІЛ - позитивна дитина позбавляється права на освіту , на нормальне існування , його діагноз розголошується. ВІЛ- інфікованим нерідко відмовляють у медичному обслуговуванні. Через стан здоров'я їм просто необхідно знаходиться в лікарнях , однак без професійної юридичної допомоги вони позбавлені і цього права , їм просто відмовляють у лікуванні . Однак самі показові випадки - ВІЛ - позитивні в місцях ув'язнення. Закон дозволяє звільняти засуджених , які перебувають у термінальному стані - для ВІЛ це четверта , клінічна стадія . Однак без втручання адвоката , без збору документів, лише з доброї волі цього не відбувається. У нас є вже низка рішень , коли ми домоглися звільнення смертельно хворих людей. У цьому випадку , допомога адвоката - це шанс ще хоч скількись прожити по-людськи»

Так, адвокатам мережі у Херсоні, Дніпропетровську, Львові, Миколаєві та Києві вдалося домогтись рішень про звільнення смертельно хворих на СНІД з місць ув'язнення або домогтись для ВІЛ+ засуджених покарання, яке не пов'язане з позбавленням волі. Серед них декілька випадків, коли під вартою були важко хворі жінки.

Окрім цього, адвокат Олег Несінов вперше в історії України домігся матеріальної компенсації за зараження дитини в лікарні під час маніпуляцій після пологів. Й сталося це, коли дитині виповнилось вже 16 років. 

У Миколаєві за допомогою адвоката Ігоря Скалько вдалося домогтися відновлення права ВІЛ-інфікованних бути водіями. Адвокат виграв три справи, у яких пацієнтів намагалися притягнути до адміністративної відповідальності за керування автомобілем у стані наркотичного сп’яніння. Адже їх наркологічні тести показували, що вони начебто курили коноплю. Хоча вони не приймали ніяких препаратів, крім АРВ-терапії, якою підтримується стан людини, хворої на ВІЛ та яка повинна бути безперервною . Помилкові результати тесту давав препарат ефаринез, який входить до складу АРВ-терапії. Адвокат довів: пацієнти за кермом були цілком тверезі й вони мають право бути водіями.  

Й це лише окремі випадки, які характеризують роботу адвокатів, які допомагають ВІЛ-інфікованим громадянам захистити свої права та отримати рішення на свою користь.

Проект «Забезпечення захисту прав людини вразливих груп населення силами Всеукраїнської мережі правової допомоги» Харківської правозахисної групи здійснюється за фінансової підтримки МФ «Відродження».

Для отримання додаткової інформації, контактів адвокатів звертайтеся до Марини Ніколаєвой тел 0677846974 email: [email protected]

 Поділитися