MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Росії прихильникам миру погрожують вбивством

27.03.2014   
Георгій Кобзар
Активістам з Самари погрожують вбивством після участі в акції протесту проти російської військової інтервенції в Криму.

Активістам з Самари погрожують убивством після участі в акції протесту проти російської військової інтервенції в Криму.

Як повідомляє Amnesty International в Україні, 2 березня Світлана Чернова, Олександр Лашманкін, Ігор Тітаренко та декілька інших прихильників миру взяли учать у низці одиночних пікетів, які, згідно з російським законодавством, можуть проводитися без попереднього дозволу органів влади, у місті Самара в Росії. Після цього анонімні члени онлайн-групи, що називає себе «Антимайдан», постійно погрожують їм вбивством.

Ця група «Вконтакте» виклала світлини протестувальників та закликала онлайн-користувачів допомогти у встановленні їхніх імен та контактів, а також використовувати засоби «фізичного та морального тиску» на них. Незабаром разом з погрозливими коментарями були опубліковані особисті дані Світлани Чернової, Олександра Лашманкіна, Ігоря Тітаренка та принаймні ще двох учасників протесту. А 4 березня з’явилося фото квартири С. Чернової з вказівкою на адресу і коментар: «Дівчата, повидирайте їй кістки».

Хоча ця група «Вконтакте», на вимогу значної кількості користувачів соцмережі, була заблокована, а пости видалені, погрози прибічникам миру продовжували з’являтися в інших соціальних мережах.

А 15 березня група агресивних чоловіків з вигуками «Фашисти» та іншими образливими гаслами напала на мирних учасників антивоєнного протесту в Самарі. Один з чоловіків розлючено вирвав з рук Ігоря Тітаренка плакат, розірвавши його на шматочки. Працівник міліції, який був присутній при цьому, втрутився лише через декілька хвилин та зупинив подальшу ескалацію.

Активісти звернулися до правоохоронних органів з офіційною заявою про погрози. Однак лише Світлана Чернова отримала відповідь, у якій йшлося, що її заяву було перенаправлено до місцевого відділку міліції.

Нагадаємо, що починаючи з 2 березня 2014 р. у Росії відбулися кілька акцій протесту проти інтервенції в Криму. Російське керівництво у відповідь заарештувало лише в Москві сотні протестувальників, присудивши декільком адміністративний арешт та стягнувши з інших величезні штрафи.

 Поділитися