MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Саміт Україна-ЄС. Українські реформи стануть головною темою сьогоднішнього саміту Україна-ЄС

27.04.2015   
Яніна Смелянська
"Вікно можливостей, яке відкрилося для України, скоро може зачинитися, а в Європі настане втома від України" - наголосив голова Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук в круглого столу "Саміт Україна-ЄС. Що врятує європейську інтеграцію України".

27 квітня в Києві, після дворічної перерви, стартував саміт Україна-ЄС. Останнього разу подібний захід проходив у Вільнюсі у 2013 році.

В ході саміту сторони мають обговорювати асоціацію, хід реформ, а також узгодити дату введення безвізового режиму, визначити чіткі перспективи членства України в ЄС, вирішити питання введення миротворців на Донбас та ймовірних санкцій проти Москви. Проте щодо останніх пунктів у самому Євросоюзі розгорнулася дипломатична боротьба. 26 квітня, в останній момент перед самітом, німецькі та французькі представники терміново скликали у Брюсселі постпредів ЄС, щоб змінити проект резолюції майбутнього саміту. Слід зазначити - не на користь України.

Українські експерти також наголошують на тому, що з асоціацією може виникнути ряд проблем: нова влада не демонструє швидких реформ, у країні вибухають корупційні скандали. Все це відбувається на фоні агресії на Донбасі та тиску Росії з метою дестабілізації ситуації в Україні. Про це говорили під час круглого столу "Саміт Україна-ЄС. Що врятує європейську інтеграцію України".

"Потрібно негайно активізувати роботу, насамперед внутрішню, для того, щоб врятувати європейську інтеграцію. І зробити це можна лише шляхом реформ. Якщо ми швидко не активізуємо роботу над реформами, то за півроку-рік ми пригадаємо, що таке втома в Україні від європейської інтеграції, втома в Європі від України. І враховуючи те, що в Україні є сили, які не зацікавлені в євроінтеграції, враховуючи, що у Європі є не лише п’ята колона, а й об’єктивні причини остерігатися розширення Європейського союзу і бути песимістично налаштованими щодо вступу України до ЄС - ці всі сили скористаються нашими недоліками і будемо мати ситуацію, коли говорити про швидку євроінтеграцію буде вже щонайменше недоречно", - наголосив голова Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук.

Євросоюз зі свого боку наполягає на конституційній реформі, децентралізації, реформі судової системи, правоохоронних органів, державної служби, удосконаленні виборчого законодавства, системи державних закупівель тощо. Однак по кожній з цих реформ, наголосив Філіпчук, було здійснено лише перші кроки. І зважаючи на таку початкову швидкість, зараз складно передбачити успішне їх впровадження протягом близьких років.

Покращити ситуацію могло би призначення профільного віце-прем’єра з євроінтеграції та створення профільного міністерства чи нацагентства, проте, попри заяви вищого керівництва, протягом останнього року цього так і не сталося. Як зауважив асоційований експерт МЦПД Вадим Трюхан з посиланням на свої джерела, справа у тому, що президент і прем’єр просто не можуть ніяк домовитися щодо кандидата на цю посаду.

Директор департаменту Євросоюзу у МЗС України Всеволод Ченцов зауважив, що нинішній саміт - це нагода для системної інвентаризації, під час якої треба з’ясувати, "де ми знаходимося, що Україна зробила, що ми ще маємо робити в контексті реформ". "Звичайно, що зараз високо на порядку денному конституційна реформа, реформа місцевого управління, децентралізація", - додав дипломат.

Ченцов також зазначив, що ще однією темою саміту стане визначення характеру відносин ЄС як з Росією, так і з Україною.

"Підтримка України є, вона зростає, але ЄС поки не готовий вкластися в Україну з точки зору політичного капіталу, рівня підтримки, калібру механізмів підтримки. Тобто наша мета зараз полягає не у конфронтації між ЄС та РФ (військові чи політичній), а у необхідності визначити зміст цих відносин. Тому що те, що сталося у минулому році - фіаско Вільнюського саміту - це не був спонтанний чи непередбачуваний розвиток ситуації. Ми спостерігали деградацію та загострення відносин ЄС з Рф приблизно з 2004 року, а Україна стала майданчиком конфронтації між двома силами. Безумовно чинник США тут також присутній", - зауважив Ченцов.

"Ми безумовно будемо відстоювати [на саміті] амбітні формулювання, які стосуються і перспективи діалогу, і питання чіткої оцінки дії РФ. І зі сторони ЄС є певна позиція щодо ратифікації Римського статуту й інші питання, які поки що у роботі", - додав дипломат.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на саміті Україна-ЄС не обговорюватимуть стратегічні для Києва питання. Як заявив голова Європейської ради Дональд Туск, питання миротворців та безвізового режиму сьогодні вирішуватися не будуть.

 Поділитися