MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Одразу п’ять країн закликали Радбез ООН невідкладно заснувати Міжнародний трибунал по MH17

24.07.2015   
Яніна Смелянська
Міжнародний кримінальний трибунал з розслідування катастрофи малайзійського "Боїнга" рейсу MH17 може забезпечити високий рівень прозорості, неупередженості та підзвітності. Це йдеться в заяві п’яти міністрів закордонних справ.

Міжнародний кримінальний трибунал з розслідування катастрофи малайзійського "Боїнга" рейсу MH17 може забезпечити високий рівень прозорості, неупередженості та підзвітності.

Про це йдеться в заяві п’яти міністрів закордонних справ: Павла Клімкіна (Україна), Берта Кундерса (Нідерланди), Джулі Бішоп (Австралія), Дідьє Рейндерс (Бельгія) і Аніфе Амана (Малайзія).

"Наші країни звернулися до Ради безпеки ООН з проханням невідкладно заснувати Міжнародний кримінальний трибунал у відповідності з главою VII Статуту ООН, щоб привернути до суду винних у цьому злочині. Такий орган міг би забезпечити високий рівень прозорості, неупередженості та підзвітності", - відзначають вони.

"Він буде вершити правосуддя для всіх сімей жертв МН17. Це дозволить забезпечити широку міжнародну підтримку і максимізувати потенціал для міжнародного співробітництва", - переконані міністри.

"У майбутньому він би зобов’язав всі держави в повній мірі співпрацювати з Міжнародним трибуналом та його органами", - йдеться в заяві.

"Створення трибуналу до висновків обох довгоочікуваних розслідувань (технічного і кримінального) може гарантувати, що він буде служити правосуддю способом, який виходить за межі міжнародної чи внутрішньої політики", - вважають голови МЗС.

"Більше того, такий підхід відповідає міжнародній практиці. Всі інші спеціальні кримінальні суди і трибунали були створені ще до завершення відповідних кримінальних розслідувань", - підкреслюють вони.

Як відомо, в катастрофі МН17 загинули 298 пасажирів і членів екіпажу з 10 країн. Переважна більшість з них - 194 пасажира - були громадянами Нідерландів.

Раніше президент України Петро Порошенко і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте домовилися вжити всіх необхідних заходів для установи міжнародного трибуналу з метою притягнення до відповідальності винних у злочинах, пов’язаних з катастрофою літака.

У той же час Росія виступає проти міжнародного трібуналапо справі рейсу MH17.

Представлений делегацією Російської Федерації в Радбезі ООН проект резолюції про збитий "Боїнг" МН17 має на меті лише перешкоджання міжнародному слідству. Про це також йшла мова в статті впливової американської газети The New York Times.

"Реальна мета проекту резолюції, запропонованої РФ в понеділок в Раді Безпеки ООН, полягає в тому, щоб перешкодити кримінальному розслідуванню інциденту під керівництвом Голландії та заклику західних країн в ООН підтримати трибунал", - наголошується в публікації.

Спочатку "Росія заперечувала свою роль в інциденті, фабрикувала різні альтернативні доповіді, вішали провину на Україну і Захід ... Акцентуючи на підвищенні ролі ООН у розслідуванні, Росія сподівається отримати кращі позиції, щоб заважати йому", - вважають автори публікації.

Що ж стосується трибуналу, постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін, описав його як спробу влаштувати "грандіозне політичне шоу", відзначає видання.

Тактика відволікаючих маневрів характерна для того способу, яким Росія поводиться в Україні відтоді, як російські солдати без розпізнавальних знаків з’явилися в Криму. Автори також нагадали про криваві сутички, які тривають досі в утримуваних сепаратистами регіонах східної України.

При цьому президент РФ Володимир Путін відкрито заперечує той очевидний факт, що російські війська беруть безпосередню участь у боях в Україні "і звинувачує у всьому українських "фашистів", якими маніпулюють США і їх союзники, пише газета.

"Родичі загиблих на малайзійському лайнері, більшість з яких були голландцями, заслуговують відповідей і справедливості. Немає сумнівів, що Росія блокуватиме суд. Але Рада Безпеки не повинна піддатися обману, вважаючи пропозиції росіян гідною альтернативою, так само як ніхто не повинен вірити в брехню Путіна про військове невтручання Росії в Україну ", - зазначає The New York Times.

 Поділитися