MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українські військові сьогодні починають відведення озброєння на Луганщині

05.10.2015   
Яніна Смелянська
У понеділок, 5 жовтня, на Луганщині українскі військові починають відведення танків від лінії розмежування. У ході відводу будуть переміщені в певні райони танки Т-64 і Т-72 протитанкові гармати Д-48 та іншу зброю.

У понеділок, 5 жовтня, на Луганщині українскі військові починають відведення танків від лінії розмежування.У ході відводу будуть переміщені в певні райони танки Т-64 і Т-72 протитанкові гармати Д-48 та іншу зброю.

Про це повідомляє прес-центр АТО, згідно з домовленостями процес відведення розділений на 2 етапи і триватиме 41 добу.

"Всього в ході відводу будуть переміщені в певні райони танки Т-64 і Т-72, протитанкові гармати Д-48 і Д-44 калібру 85 міліметрів і міномети 2Б-9 82-міліметрового калібру", - уточнили в штабі.

Нагадаємо, раніше спікер АТО в Луганській області Руслан Ткачук заявив, що для танків вже визначені маршрути і полігони зосередження. "Вони повною мірою відповідають міжнародним домовленостям і забезпечують можливість маневру у разі порушення режиму припинення вогню протилежною стороною", - зазначив Ткачук.

З відводу озброєння на Луганщині (в командуванні сектора "А" обіцяють, що зроблять це швидше, ніж за 14 діб) розпочнеться почергове відведення бронетехніки і озброєння в секторах "С", "Б" і "Г".

Процес відведення техніки і озброєння є двостороннім і проходитиме під наглядом представників ОБСЄ та засобів масової інформації.

Нагадаємо, раніше в штабі АТО відзначали, що 4 жовтня, в зоні АТО на Донбасі бойовики повністю дотримувалися перемир’я.

В свою чергу, представник оборонного відомства самопроголошеної республіки заявив, що народна міліція самопроголошеної ЛНР 3 жовтня в рамках виконання Мінських угод відвела від лінії зіткнення близько 50 танків. 
 
"О 10.00 3 жовтня колони танків почали рух до нових місць дислокації, які перебувають не менш ніж в 15 км від лінії зіткнення. У штабі Народної міліції самопроголошеної ЛНР уточнили, що 3 жовтня проводиться відведення танків з територій, прилеглих до Луганська. Це, зокрема, Олександрівський полігон і район колишньої бази компанії «Транспеле». Крім того, як повідомляють з "тієї" сторони, планується відвести танки з району села Новогригорівка Слов’яносербського району.
 
«В результаті заходів щодо відведення техніки Народної міліцією республіки було відведено близько 50 танків на відстань більше 15 км від лінії зіткнення, - сказав представник оборонного відомства. - Усі колони відводиться техніки здійснювали марші в присутності представників місії ОБСЄ, які по прибуттю техніки на місця зберігання справили огляд і перевірку реєстраційних номерів бойової техніки ».
 
30 вересня глава самопроголошеної ЛНР Ігор Плотницкий підписав Доповнення до Комплексу заходів з виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 в частині, що стосується відведення танків, а також артилерійських знарядь калібру до 100 мм і мінометів калібру до 120 мм включно.
 
Днем раніше, 29 вересня, за підсумками зустрічі учасників Контактної групи та її робочої підгрупи з безпеки в Мінську    сторонами переговорів був парафований документ щодо відведення від лінії зіткнення на 15 кілометрів в кожну сторону озброєнь калібру менше 100 мм і танків.
 
Відведення здійснюватиметься в два етапи. Спочатку будуть відводитися танки, потім артилерія, потім міномети. Перший етап повинен початися через два дні після повного припинення вогню і завершитися через 15 днів. Тривалість другого етапу, за планом, складе 24 дня. Таким чином, період відведення повинен скласти 41 день.
 Поділитися