MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Ужгороді пострілом в око поранено молодого рома – підозрюваного не затримано

24.11.2015    джерело: ІРЦ «Правовий Простір»
Ольга Жукова
У неділю, 15 листопада, в Ужгороді посеред білого дня було тяжко поранено молодого рома. Стріляли з травматичної зброї – куля потрапила 23-річному хлопцеві прямо в око. Потерпілий став калікою, але підозрюваного у злочині так і не затримали.

Про цей жахливий випадок першим повідомив у своєму Фейсбуку громадський активіст, журналіст, депутат Ужгородської міськради, консультант Ужгородського Центру правової інформації та консультацій Мирослав Горват. Того ж дня він вирушив до офтальмологічного відділення Закарпатської обласної лікарні ім. А. Новака, куди відвезли п ораненого, поспілкувався з ним, і тепер постійно висвітлює хід справи на своїй сторінці.

«Чоловік заховався за дерево і вистрелив…»

Павло Сурмай – житель ромського мікрорайону Радванка. Тієї неділі близько 14-ої години він, за різними версіями, чи то копав зі своїм родичем бляшанки на території, що прилягає до стадіону «Спартак», за 10-15 метрів за будинком № 47 по вулиці Електрозаводській, чи то щось шукав у сміттєвих контейнерах. Вочевидь, на приватну територію люди не вдиралися, не хуліганили. Раптом із будинку вийшов чоловік, підійшов ближче, заховався за дерево і вистрелив, розповідає потерпілий виданню «День».
- Я впав, з ока полилася кров, – каже Павло. – Не знав, що робити, але якось дійшов додому. Мама викликала «швидку», і мене відвезли до лікарні. Там уже лікарі повідомили міліцію про цей випадок.

Того ж дня правоохоронці поїхали разом із Павлом на місце скоєння злочину. Вони стукали у ворота, де жив підозрюваний, але ніхто не відчиняв. Довелося силою відкрити хвіртку і зайти у дім. Нападника Павло впізнав одразу, хоча той і відпирався, кажучи, що може, хлопець п’яний, щось вигадує, а він ні в кого не стріляв. Проте Павло запевняє, що взагалі ніколи не пив, не курить, не колеться. Це підтвердили й аналізи крові, зроблені в лікарні.

Батько двох малих дітей - каліка на все життя

«Куля пробила Павлу наскрізь око і застрягла всередині голови.Хлопця відвезли до Обласної клінічної лікарні, зробили операцію, зараз він лежить в офтальмологічному відділенні… Я мав розмову із завідуючим відділенням і з’ясував, що, на жаль, вийняти кулю, яка застрягла в очній порожнині Павла, в Ужгороді немає можливості. У лікарні є магніт, який витягує дрібні залізні речі з ока, але ця куля не залізна. Лікарі радять Павлу їхати в Одесу, у відомий офтальмологічний центр…» - пише Мирослав Горват.
Завідувач офтальмологічним відділенням Закарпатської обласної клінічної лікарні Олег Мороз так прокоментував журналістам стан Павла Сурмая:

- Хворий дістав проникаюче поранення склери, під час якого травмовані внутрішні структури ока. Наразі медики борються за збереження ока. Якщо це вдасться зробити, то постане питання - буде пацієнт бачити чи ні. Випущена з травматичної зброї кулька знаходиться в очниці. Передбачити те, як будуть розвиватися події – наразі неможливо. Сьогодні у пацієнта є тільки залишкові зорові функції – це світловідчуття. Чи буде відновлена зорова функція ока, можна буде знати тільки за 3-4 тижні.

Постріл зробив із молодого чоловіка каліку на все життя. Фото: портал "День".

У Павла двоє діток: 5 і 2,5 рочків. Хлопець зі сльозами говорить про них, адже тепер йому буде дуже важко утримувати родину. Він і до того не мав постійної роботи, каже: «Хіба ром може влаштуватися на роботу?..» Доводилося перебиватися тимчасовими заробітками: ходив працювати до людей копати, прибирати, збирав сміття, але ніколи не крав.
Нинішній стан здоров’я не лише не дозволяє Павлу заробити копійку на родину, але й вимагає чималих грошей на подальше лікування.

- Родина Павла Сурмая дуже вдячна тим людям, які приходили до нього і залишали на лікування кошти. Також сім‘я звертається до всіх небайдужих громадян, які мають можливість матеріально допомогти на лікування Павлу, - зазначає Мирослав Горват.
Чому правоохоронні органи не затримали підозрюваного.

Зранку 17 листопада правозахисник дізнався в Ужгородському міськвідділі кримінальної поліції від слідчого, який здійснює супровід справи, що у будинку та подвір’ї чоловіка, підозрюваного у стрілянині, провели обшук - шукали пневматичну гвинтівку. Але нічого не знайшли, підозрюваний своєї причетності до пострілу не визнає, відповідно його й не затримали.

Інтернет-ресурс «День» із посиланням на виконуючу обов’язки прес-секретаря прокурора області Марину Безегу повідомляє, що зараз триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України – умисне тяжке тілесне ушкодження.

- Правоохоронцям відомо, хто вистрелив у постраждалого, але проблема полягає в тому, що лікарі не можуть вийняти з голови постраждалого кулю, необхідну для проведення експертизи. Підозру у кримінальному провадженні ще не оголошено, оскільки триває збір та закріплення доказів, - говорить Марина Безега.

- За справу взялася також Ужгородська міська прокуратура. На сьогодні головна проблема – це пошук знаряддя злочину (гвинтівки) та самого злочинця, який десь переховується, - коментує Мирослав Горват.

Правозахисники, журналісти та рідні потерпілого звертають увагу на цей дикунський випадок і побоюються, що його можуть «зам’яти» за різних причин.

 Поділитися