MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ПАРЄ закликала РФ звільнити всіх політичних в’язнів з України і анонсувала нові санкції щодо росіян

22.04.2016   
медіа група ХПГ
У четвер, 21 квітня, парламентська Асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій закликала російську владу звільнити всіх політичних в’язнів з України, в тому числі, Ахтема Чийгоза, а також запропонувала всім країнам-членам Ради ввести індивідуальні санкції проти причетних до викрадення Надії Савченко та незаконному суду над нею.

ПАРЄ закликала РФ звільнити всіх політичних в'язнів з України і анонсувала нові санкції щодо росіян

У четвер, 21 квітня, парламентська Асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій закликала російську владу звільнити всіх політичних в'язнів з України, в тому числі, Ахтема Чийгоза, а також запропонувала всім країнам-членам Ради ввести індивідуальні санкції проти причетних до викрадення Надії Савченко та незаконному суду над нею.

"Асамблея закликає всі держави-члени Ради Європи застосувати цілеспрямовані санкції (зокрема, заборона на поїздки і заморожування рахунків) щодо осіб, причетних до викрадення, несправедливому судового розгляду і засудження Савченко, дотримуючись принципів встановлених Асамблеєю в її резолюції 1966 (2014 року) по "справи Магнітського", якщо тільки Савченко не буде звільнена без зволікання ", - сказано в резолюції.

У той же час, адвокат Савченко Микола Полозов заявив про те, що питання звільнення української льотчиці вже вирішене в політичній площині і залишилося лише домовитися про терміни передачі незаконно утримуваної в російській в'язниці українки. При цьому правозахисник підкреслив, що в обмін на звільнення Савченко президент РФ Володимир Путін розраховує отримати послаблення в питаннях економічних санкцій.

"З огляду на заяви офіційних осіб, президента Путіна, спікера Ради Федерації Матвієнко, політично питання вирішене. Зараз головне питання - в які терміни буде звільнена Надія Вікторівна. Я вважаю, що Путін, безумовно, зацікавлений в тому, щоб розміняти звільнення Надії Савченко на ослаблення санкцій. І так званий "обмін" на російських військових Александрова і Єрофєєва - це лише ширма для домовленостей Путіна з Заходом, ні з Україною ", - сказав Полозов в ефірі 5 каналу.

Крім того, в ПАРЄ підтримали прийняття Литвою санкцій "списку Савченко", що включає 46 осіб, а також зажадали проведення розслідування випадків викрадень, тортур і вбивств кримськотатарських активістів в окупованому Криму.

При цьому уповноважений МЗС Росії з питань прав людини, демократії та верховенства права Костянтин Долгов назвав рішення ПАРЄ продиктованим подвійними стандартами.

"Далекі від демократії і турботи про права людини подвійні стандарти! А покарання осіб, причетних до неправомірних арештів російських громадян і вбивства російських журналістів в Україні, ПАРЄ не цікавить? Інші пріоритети? "- написав Долгов в Twitter.

Також Рада Європи вимагає від української влади визнати тортури серйозним злочином і не допустити амністії щодо осіб, які катували людей. У зв'язку з цим Асамблея закликала Україну до ратифікації Римського статуту в найкоротші терміни, щоб злочини, вчинені щодо українських громадян входили в компетенцію Міжнародного кримінального суду.

Що стосується обвинувачених у вбивствах російських солдатів в Чечні Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, дебати по їх справі призначені на 4 травня в Грозному.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко особисто переговорив з Надією Савченко по телефону, після чого вона погодилася припинити сухе голодування.

 Поділитися