MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Фігурантам «справи Веджіє Кашки» змінили запобіжний захід

24.01.2019   
ХПГ-інформ
Бекира Дегерменджі, Казіма Аметова та Руслана Трубача з утримання в СІЗО перевели під домашній арешт. Раніше під домашній арешт перевели Асана Чапуха.

Підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя сьогодні, 24 січня, змінив запобіжний захід фігурантам «справи Веджіє Кашки» Бекиру Дегерменджі, Казіму Аметову та Руслану Трубачу з утримання в СІЗО на домашній арешт. Про це повідомив сайт «Крым.Реалии».

Раніше кримський суд відправив під домашній арешт іншого фігуранта справи Асана Чапуха.

На засіданні суду зачитали обвинувальний висновок у справі, раніше сьогодні повідомив «Крым.Реалии».

За версію російської прокуратури, першими днями вересня 2017 року «за невстановлених обставин» активісти отримали від ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки відомості, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан «образив її внучку».

Виходячи з цієї інформації, обвинувачені «в період з 03.09.2017 по 06.09.2017 року вступили між собою у злочинну змову, спрямовану на спільне скоєння вимагання у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана, тобто вимоги передання його майна на їхню користь і на користь третіх осіб – Кашки Веджіє, з метою її збагачення», – стверджує прокуратура.

Обвинувачення наполягає, що «не маючи ані дійсного, ані гаданого права на майно потерпілого», активісти «з метою конспірації» своїх злочинних дій, шляхом надання їм видимості цивільно-правових відносин» примусили Айтана написати розписку про боргові зобов’язання на суму 7 000 доларів США перед Веджіє Кашкою, з онукою якої Айтан раніше жив разом.

Підсудні після цього заявили, що не згодні з висунутими проти них обвинуваченнями й не визнають провину. Проти один з обвинувачених Руслан Трубач заявив, що «частково визнає провину».

Після цього допитали співробітника російського «центру Е» (Головне управління з протидії екстремізму МВС РФ – ред.) Юрія Цимбала, який пояснив, що виявив у будинку обвинуваченого Асана Чапуха зброю.

«Під час проведення трусу в будинку Чапуха я виявив у валізі за диваном мішки, в яких були три автомати, магазини до них, а також окремо в цій же валізі – набої», – розповів свідок.

Чапух та інші обвинувачені відмовилися ставити уточнювальні запитання свідкові.

Засідання відбувалося за відсутності потерпілого Юсуфа Айтана, що викликало протест частини обвинувачених та їхніх адвокатів. Суд повідомив, що Айтан не з’явився на слуханнях, оскільки перебуває «не на території Росії». Адвокат Еміль Курбедінов стверджує, що йому відомо, що Айтан зараз перебуває в Сочі (РФ).

Коротко про обставини «справи Веджіє Кашки»

23 листопада 2017 року в Сімферополі ФСБ РФ спільно з МВС РФ затримали кримських татар Казіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача та Бекира Дегерменджі. Чоловіків звинувачують у вимаганні у громадянина Туреччини на ім’я Юсуф Айтан. Проте, як повідомляли ЗМІ, вони лише намагалися допомогти родині Веджіє Кашки, ветерана кримськотатарського національного руху, повернути вкрадені цим чоловіком гроші.

На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, російські спецслужби використали турка, чи той сам пішов з ними на співпрацю, щоби таким чином запобігти повертанню боргу. У момент облави затримані були в кафе разом з Веджіє Кашкою. Вони прийшли туди на прохання саме згаданого громадянина Туреччини, який напередодні пообіцяв повернути гроші. Під час затримання Веджіє Кашці стало зле. Її увезли на «швидкій». Дорогою до лікарні жінка померла.

Веджіє Кашка (фото з сайту atr.ua)

Російський адвокат Микола Полозов у лютому 2018 року розпочав незалежне розслідування обставин смерті Веджіє Кашки.

«На прохання рідних Веджіє Кашка я починаю незалежне адвокатське розслідування всіх обставин загибелі Веджіє Кашка й буду домагатися притягнення до відповідальності всіх посадових осіб, які причетні до її смерті. (…) Я впевнений, що її смерть зовсім не трагічна випадковість, а наслідок надмірного й непропорційного застосування до неї сили з боку російських силовиків, які здійснювали її незаконне затримання. // Однак за її загибель ніхто відповідальності так і не поніс, ще й більше, не було навіть формальних спроб з боку російської влади провести розслідування», – написав тоді Полозов у Facebook.

Раніше повідомлялося, що фігуранти справи мають серйозні проблеми зі здоров’ям: у Дегерменджі – хронічна астма, Чапух у СІЗО перебув мікроінсульт.

 Поділитися