MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Підконтрольний Кремлю суд засудив чоловіка до 10,5 років колонії

25.01.2019   
ХПГ-інформ
Повідомлено, що 24-річний кримчанин Февзі Саганджі отримав вирок за «участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні ім. Н. Челебіджихана».

24-річного кримчанина Февзі Саганджі засудили до 10,5 років колонії за «участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні ім. Н. Челебіджихана», – передає сайт телеканалу ATR, посилаючись на підконтрольне окупаційній владі інформагентство «Крыминформ», яке, у свою чергу, посилається на управління ФСБ РФ у Криму і Севастополі.

Вирок ухвалив підконтрольний московській владі Ленінський районний суд 23 січня сього року. Саганджі визнано «винним у діяльності незаконного збройного формування на території України». За версією слідства, житель Криму в січні 2016 року став до лав «кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Н. Челебіджихана».

«Бувши членом указаного незаконного збройного формування, підтримуючи цілі його створення (здійснення блокади Криму з боку українського кордону, а також боротьба, у тому числі збройна, за повернення Кримського півострова до складу України), Февзі Саганджі від січня 2016 до вересня 2017 року брав активну участь у діяльності батальйону, перейшовши курси стрілецько-огневої, рукопашної та мінно-вибухової підготовки», – стверджують у кримському управлінні ФСБ.

Повідомлено також, що Саганджі повернувся до Криму у вересні 2017 року. У квітні 2018 року його затримали співробітники управління ФСБ РФ по Криму і Севастополю. Щодо нього була порушена кримінальна справа за ч. 2 ст. 208 КК РФ (організація незаконного збройного формування або участь у ньому).

Командир кримськотатарського цивільного формування ім. Н. Челебіджихана Ленур Іслямов у коментарі ATR повідомив, що не знає цю людину, а всі обвинувачення Февзі Саганджі в участі в незаконному формуванні – безпідставні.

Нагадаємо, 20 березня 2018 року російське інформаційне агентство ТАСС повідомило, що кримське управління ФСБ РФ затримало члена українського добровольчого кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана.

«Попереднім слідством установлено, що 24-річний житель півострова виїхав на територію України, де в грудні 2016 року вступив до складу збройного формування „Кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Н. Челебіджихана“ (створений ініціатором енергоблокади Криму Ленуром Іслямовим) і по жовтень 2017 року брав активну участь у бойових діях, спрямованих на зміну основ конституційного ладу й порушення територіальної цілісності Російської Федерації», – мовиться в повідомленні інформаційного агентства.

ФСБ РФ порушило кримінальну справу проти затриманого кримчанина за ч. 2 ст. 208 КК РФ. Стаття передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 15 років.

Ім’я затриманого тоді назване не було.

 Поділитися