MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Коментар щодо можливості відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження

20.02.2019   
Володимир Глущенко
На жаль, на сьогодні не існує процедури відновлення втраченого кримінального провадження по якому не винесено вирок. За чотири роки війни держава так і не стала спроможною внести відповідні законодавчі зміни.

Загальною ознакою можливості відновлення є закінчення судового провадження винесеним у справі рішенням. Інші провадження відповідно до вимог процесуального законодавства відновленню не підлягають. Проте ч. 3 ст. 1 Закону України від 12.08.14 р. № 1632-VІІ «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку із проведенням антитерористичної операції» встановлено, що справи, розгляд яких не закінчено і які перебувають у провадженні місцевих, апеляційних судів, розташованих в районі проведення антитерористичної операції, в разі неможливості здійснювати правосуддя передаються судам відповідно до встановленої згідно з цим Законом підсудності протягом десяти робочих днів з дня прийняття розпорядження головою відповідного вищого спеціалізованого суду. Але, як показала практика, переважна більшість справ так і залишилась в судах, які не підконтрольні органам влади України. Саме на такий випадок законодавець визначив, що у ра зі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої згідно з цим Законом підсудності вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення. Однак процедура такого відновлення законодавством не регламентована, внаслідок чого суди відмовляють в задоволенні подібного роду заяв.


На жаль, на сьогодні не існує процедури відновлення втраченого кримінального провадження по якому не винесено вирок. За чотири роки війни держава так і не стала спроможною внести відповідні законодавчі зміни. Так статтею 524 чинного Кримінального процесуального кодексу передбачено, що відновленню підлягають втрачені матеріали в тому кримінальному провадженні, яке завершилося ухваленням вироку суду. У зв’язку з окупацією Криму та проведенням АТО на сході України склалася ситуація, коли стало неможливим виконати або переглянути судові рішення, винесенні судами Луганської, Донецької областей та АР Крим. Через це у великої кількості переселенців виникли не аби які трудності. Так, до приймальні неодноразово зверталися переселенці , які притягалися до кримінальної відповідальності, та щодо яких не ухвалено вирок суду. Практично всі вони є заручниками відсутності законодавчого регламентування в КПК , адже в разі потреби вони отримують довідку про судимість, в якій зазначено, що особа притягалася до кримінальної відповідальності.


Що ж до судових проваджень, які дійшли свого логічного завершення, то процедура чітко встановлена відповідним процесуальним законодавством.


Втрачені матеріали кримінального провадження можуть бути відновлені за заявою учасника судового провадження. Близькі родичі обвинуваченого, який помер, мають право подати відповідну заяву, якщо це необхідно для його реабілітації.


Зверніть увагу у заяві, повинно бути зазначено:
– про відновлення яких саме матеріалів просить заявник;
– чи був ухвалений вирок;
– у якому процесуальному статусі перебував заявник;
– хто конкретно і в ролі кого брав участь у судовому розгляді;
– місце проживання чи місцезнаходження цих осіб;
– що відомо заявнику про обставини втрати матеріалів кримінального провадження, про місцезнаходження копій документів кримінального провадження або відомостей щодо них;
– поновлення яких саме документів заявник вважає необхідним;
– з якою метою необхідне їх поновлення.


Статтю створено в рамках спільного проекту УГСПЛ і Норвезької ради у справах біженців.
#NorwegianRefugeeCouncil #NRC #ПрямуємоРазом

 Поділитися