MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Це було не шоу»: поліція пресує дніпровський гей-клуб

25.04.2019   
Денис Волоха
Я пише Радіо Свобода, посилаючись на слова представників дніпровської ЛГБТ-спільноти, у ніч з 19-го на 20-е квітня поліція здійснила рейд на місцевий гей-клуб «Потьомкін».

Бар у приміщенні клубу. © Юлія Рацибарська / RFE/RL
Як пише Радіо Свобода, посилаючись на слова представників дніпровської ЛГБТ-спільноти, у ніч з 19-го на 20-те квітня поліція здійснила рейд на місцевий гей-клуб «PoTemkin».

Тієї ночі в «Потьомкіну» було людно. Якраз розпочиналася дискотека, працювала дим-машина, — розповідають відвідувачі. Сергій із другом вечеряли за столиком. Раптом до приміщення увірвалися невідомі. Сергій каже: їх було понад два десятки, частина — в одностроях, балаклавах і з автоматами. У перші секунди відвідувач подумав, що це — частина шоу-програми.

Але коли всім наказали лягти на підлогу, версія про шоу відразу відпала.

Відвідувач клубу Сергій. © Юлія Рацибарська / RFE/RL

«Чоловік з автоматом штовхнув хлопця, який сидів на барі, і той впав. Потім цей автоматник, світячи ліхтариком, підбігає до нас із другом і кидає нас на підлогу, — розповідає Сергій. — Я у футболці — на дуже холодній підлозі, мене почало трусити. Вони не дозволяли піднімати голови. Хтось із цих людей підійшов і вдарив мене ногою в берці по нозі й по голові. Вони обзивали нас “мразями”, “п...рами”. Були відчинені вікна й ми замерзали. Почувся звук, схожий на вибух, це розбили скляний стіл, за яким ми перед цим сиділи. До туалету спершу нікого не пускали. Потім нас почали викликати по одному до столу, де сиділа така, як слідча. Забрали мобільний телефон, на їхню вимогу я назвав пароль. А там і карти, і вся особиста інформація. Ці люди не давали нам навіть поставити запитання. Тільки намагаєшся спитати — зразу: “Ти, мразь, швидко на підлогу”. Вони просто знущалися над нами. Знімали нас на свої особисті телефони, погрожували викласти наші фото в соцмережах».

У лікарні Сергій згодом засвідчив легкі тілесні ушкодження.

Поліція Дніпра говорить, що «викрила місце розпусти та звідництва». Саме таке трактування наведене в ст. 302 Кримінального кодексу. В управлінні боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (саме цей департамент поліції веде справу) вважають, що «з початку 2019 року адміністрація закладу отримувала гроші за створення відвідувачам закладу умов для вступу в безладні статеві зв’язки».

«Для цього в закладі постійно проходили тематичні шоу-програми та були створені спеціальні «темні кімнати», де за матеріальну винагороду можна було усамітнитися для вступу в статеві зв’язки. Діяльність клубу активно рекламувалася в соціальних мережах.

У березні до поліції надійшло декілька звернень від жителів, що в розважальному закладі відбуваються розпусні дії. 20 квітня поліцейські спільно зі спецпризначенцями провели обшук у клубі, розташованому в Соборному районі м. Дніпро. Під час слідчих дій у закладі перебувало близько 30 відвідувачів, адміністрація, персонал клубу та учасники шоу-програми. У ході обшуку поліцейські вилучили техніку, ноутбуки та мобільні телефони, а також презервативи». — Ідеться в поліцейському звіті.

Заступник голови згаданого управління поліції Роман Захаров сказав, що «через об’єктивні причини обшук проводили із залученням спецпідрозділу». Які саме «об’єктивні причини» вимагали присутності озброєних автоматами спецпризначенців — невідомо.

За діяння, про які говорять правоохоронці, Кримінальний кодекс передбачає до п’яти років тюрми.

Співвласник гей-клубу Олег Рубінштейн відкидає звинувачення, говорячи, що влітку його заклад працює як звичайне кафе, а взимку — перетворюється на нічний клуб. «У нас немає ніяких номерів, ні про який інтим не йдеться взагалі. Зимовий сезон пройшов нормально, без інцидентів, до того моменту, коли ми оголосили на своїх сторінках про закриття сезону й вечірку (ідеться про тематичну гей-вечірку, — авт.)».

Співвласник клубу Олег Рубінштейн. © Юлія Рацибарська / RFE/RL

Пан Рубінштейн зазначає, що після рейду власники та відвідувачі не дорахувалися особистих речей, додаючи також, що власники не виключають, що поліція діяла на замовлення їхніх конкурентів. «Залітають люди в бронежилетах, з автоматами й починають усіх так жорстко пресувати. Усіх поклали на підлогу, мене, бармена. Відібрали телефони. Ні охорону, ні поліцію ми викликати не змогли. Вони не представлялись. Була жінка у формі і бригада в масках. Були ще якісь чоловіки без масок, вони також не представлялись. Далі розпочався такий типу обшук — на наркотики, зброю, ще щось таке. Нічого такого не знайшли. Але після їхнього від’їзду ми виявили, що в нас зник увесь електроінструмент, пічка з кухні, зірвали світильники зі стелі, у відвідувачів позникали особисті речі, телефони, планшет, гроші».

Співвласник клубу звернувся до поліції, зазначивши, що зазнав збитків у розмірі 100 000 гривень.

У Правозахисному центрі «Наш світ» називають нічний візит правоохоронців до гей-клубу «гомофобним нападом». Як повідомив Радіо Свобода експерт організації Олександр Зінченков, «Наш світ» звернувся до керівництва поліції та уповноваженої парламенту з прав людини з проханням перевірити інформацію і, у випадку підтвердження, притягнути винних до відповідальності. Правозахисник додає, що «взагалі не зрозуміло, чому поліція прийшла цього вечора саме до гей-клубу, там не було ніяких секс-паті, нічого такого. Звичайна клубна вечірка».

Будівля клубу «PoTemkin» на Монастирському острові, 33. © Юлія Рацибарська / RFE/RL
Презервативи від міжнародних організацій, які поліція розглядає як доказ. © Юлія Рацибарська / RFE/RL

Відповідно до українського законодавства, «створення місць розпусти», так само як і «розповсюдження порнографічних предметів», дійсно є кримінальними злочинами. Цими двома статтями Кримінального кодексу користується поліція, час від часу «викриваючи» жінок, які заробляють інтимом через інтернет перед веб-камерою в себе вдома. «Вилучено наручники, фалоімітатори, грошові кошти в сумі 22 тисячі гривень», — так по-юридичному лаконічно харківська слідча Світлана Котик резюмувала подію 31-го січня цього року. Тоді поліція затримала 50-річну харків’янку, яка займалася сексом за гроші в орендованих квартирах, знімаючи процес на відео, які потім також продавала за гроші на сайтах знайомств. Теоретично, з легкої руки слідчого такій справі можна «пришити» одразу три статті: адже тут вам і проституція, і виготовлення порнографії, та ще і створення місця розпусти!

Однак у випадку з трýсами Дніпровського клубу мова йде саме про дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації, зважаючи на вульгарні висловлювання поліцейських. У заяві, оприлюдненій на засіданні Ради ООН із прав людини 22-го березня 2011-го від імені 85 країн (України зокрема) згадується звернення до Ради тодішнього генсека ООН, який наголосив, що Загальна декларація прав людини гарантує всім без винятку людям їхні права, і міжнародна спільнота зобов’язана реагувати на випадки нападів, приниження та ув’язнення осіб через їхню сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність.

8-ий генеральний секретар ООН Пан Гі Мун


На початку 2015-го було вбито 26-річного харківського ді-джея, ймовірно на ґрунті гомофобії.

За часів Януковича регіонали намагалися протягнути через Раду кримінальну відповідальність за «пропаганду гомосексуалізму» з мотивів «охорони душевного і статевого здоров’я дітей». Правозахисники та Венеціанська комісія закликали владу відмовитися від законопроекту. У грудні 2014-го року Верховна Рада таки остаточно зняла його з розгляду.

7-го листопада Суд Європейського Союзу визнав, що гомосексуали є окремою соціальною групою, тому що існує кримінальне законодавство, що переслідує їх. Суд зазначив, що сексуальна орієнтація людини є невід’ємною частиною особистості. Відтак, відповідно до Женевської конвенції, гомосексуали можуть претендувати на статус біженця.

 Поділитися