MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Канабісу для науки та медицини — бути?

12.05.2019   
Денис Волоха
Про розгляд петиції щодо легалізації канабісу для науки та медицини, Міжнародну канабіс-конференцію в Києві, боротьбу з болем та консенсус в українському суспільстві.

Уже 31-го травня в приміщенні Торгово-промислової палати України (Київ, вул. Велика Житомирська, 33) буде відбуватися Міжнародна конференція з медичного канабісу (IMCC 2019), яку організовує Українська асоціація медичного канабісу спільно з благодійним фондом «100% життя».

Головним аспектом цьогорічного форуму стане ознайомлення з новими тенденціями міжнародного досвіду у виробництві лікарських засобів на основі канабісу та їх використання при лікуванні багатьох важких хвороб.

Захід підтримали Міністерство охорони здоров’я та Міністерство у справах ветеранів. На форумі будуть виступати хіміки та інші науковці, що досліджують дію канабісу на організм, представники пацієнтських та ветеранських організації та лобісти легалізації медичного канабісу з Франції, Чехії, Ізраїлю, Іспанії, США, Швейцарії та інших країн.

Як зазначено на сайті події, на конференції будуть обговорювати питання застосування препаратів на основі канабіноїдів для лікування раку, епілепсії, посттравматичного синдрому, підтримки хворих на СНІД та інші.

Щоби відвідати конференцію, потрібно попередньо зареєструватися на сайті та сплатити благодійний внесок на розвиток організації. Його розмір не зазначається (очевидно, цю інформацію повідомлять кожному персонально після подачі заявки на участь), проте для лікарів та медичних пацієнтів вхід вільний (однак теж після реєстрації).

Слід зазначити, що така конференція відбувається вже вдруге: перша проходила торік у Харкові та зібрала, за словами організаторів, понад 500 учасників.

 

На початку року ми писали про петицію «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини — захистити конституційні права громадян», зареєстровану на сайті Верховної Ради 30-го січня. Менш ніж за півтора місяці (із трьох дозволених законом) петиція зібрала необхідні для розгляду парламентом 25 000 підписів.

Після цього її, у присутності зосібна автора Геннадія Шабаса, розглянули в Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин. Члени комітету, зокрема депутати Ірина Суслова та Георгій Логвинський, а також представник омбудсмена Андрій Мамалига, — підтримали петицію, незважаючи на здебільшого негативний висновок Комітету з питань охорони здоров’я, очолюваного Ольгою Богомолець.

Голова ГО «Українська асоціація медичного канабісу» Геннадій Шабас поінформував про відповідну петицію та  наголосив на необхідності законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів із канабісу при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона та інших захворювань. — Повідомляє сайт комітету.

Засідання комітету з прав людини. © Самуїл Проскуряков / zaborona.com

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки Олександр Павліченко заявив, що згода комітету розглядати це питання та готувати відповідний законопроект є знаком, що Україна рухається в правильному цивілізаційному напрямі.

Щодо Комітету з питань охорони здоров’я, то хоча в його висновку й ідеться про те, що медичне використання канабісу дозволене в деяких країнах у різних частинах світу (Німеччина, Сполучене Королівство, Фінляндія, Нова Зеландія, 33 штати США, Нідерланди та в інших державах), очільниця комітету стверджує, що «нині існує недостатньо даних для того, щоб зробити однозначні висновки про безпеку канабісу навіть у разі застосування його у медичних цілях».

На підтвердження цього переконання приводяться дослідження українських вчених Національного медуніверситету Богомольця, якими встановлено, що «регулярне і тривале використання канабісу призводить до морфологічних і функціональних змін мозку, когнітивних порушень, підвищеного ризику несприятливих наслідків для психічного здоров’я». Окрім цього, згадується, що канабіс може викликати залежність, суїцидальні настрої, а також те, що тетрагідроканабінол класифікується як галюциноген.

Добре, коли є вітчизняні вчені, які завжди можуть поставити під сумнів будь-який науково доведений факт.

Зазначено про існування досліджень, що «свідчать про зростання вірогідності розвитку психозу та шизофренії в підлітків», проте посилання на ці дослідження відсутні.

Але, незважаючи на скептичний висновок пані Богомолець, голова комітету з прав людини Григорій Немиря, якому цей висновок адресувався, виступив «за» ініціативу, хоча у зверненні комітету, адресованому Прем’єр-міністру Гройсману, підсумовується, що «зважаючи на складність та неоднозначність сприйняття в суспільстві, [згадані питання] потребують додаткового опрацювання та вивчення з метою визначення чітких та дієвих механізмів їхнього правового регулювання».

На підтримку вимог, викладених у петиції, вже цієї суботи в Києві біля Верховної Ради о 12:00 розпочнеться «Конопляний Марш Свободи». Марш також відбувається вже не вперше. Минулого року його проводили біля стін Кабінету Міністрів.

© Конопляний Марш Свободи

Марихуана здатна сприяти вирішенню проблеми боротьби з болем, про актуальність якої ми детально писали в статті щодо вже неодноразово згаданої петиції.

На думку Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, яка підтримує легалізацію коноплі для медичних та наукових цілей, застосування препаратів на основі канабісу допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів.

Незважаючи на велику кількість скептиків, під тиском науково обґрунтованих фактів, рекомендацій міжнародних організації, а також тієї обставини, що марихуану так чи інакше легалізує все більше й більше країн, в українському суспільстві все ж таки формується консенсус: це ліки, і їх потрібно використовувати.

Дістати «траву» в Україні насправді не є надто складним завданням. Околиці великих міст заповнені створеною за допомогою аерозольної фарби реклами підпільних торговців наркотиками, які без особливих складнощів можуть надіслати належним чином упакований «товар» поштою. І дійсно є люди, які саме в такий спосіб намагаються долати біль.

Але нелегально потрібні ліки коштують суттєво дорожче, і через заборону держава ніяк не може сприяти їхній доступності для пацієнтів. Ба більше: за їх придбання та використання передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, тобто держава лише перешкоджає пацієнтам.

Проте, зважаючи на швидкість, з якою петиція зібрала необхідні 25 тисяч підписів, можна стверджувати, що лібералізація у сфері обігу та використання марихуани й препаратів на її основі — лише питання часу.

 Поділитися