MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Особливості надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам

14.05.2019   
Володимир Глущенко
З часу введення медичної реформи в дію проблеми з отриманням медичної допомоги виникли у багатьох осіб: укладення договору з лікарем, протистояння між «електронними» та «живими» чергами, обмежений час прийому терапевтом, тощо. Для ВПО медична реформа мала спростити доступ до медичної допомоги, однак і на сьогоднішній час можуть виникати певні проблеми. Правовий експерт Володимир Глущенко розповість як правильно укласти угоду з лікарем та як відстояти свої права ВПО у разі відмови підписувати декларацію.

Відповідно до статті 49 Конституції України кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно».

Згідно з ч. 1 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» ВПО має право на забезпечення лікарськими засобами у випадках та порядку, визначених законодавством та на надання необхідної медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

Статтею 38 Закону України «Про основи законодавства України про охорону здоров’я» передбачено, що кожний пацієнт, який досяг 14 років і який звернувся за наданням йому медичної допомоги, має право на вільний вибір лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги, та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій.

Кожний пацієнт має право, коли це виправдано його станом, бути прийнятим у будь-якому закладі охорони здоров’я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування.

Відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути підставою для обмеження реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією України.

Фізична особа, що офіційно проживала на території, яка на даний час не є підконтрольною Україні, після отримання довідки про взяття на облік ВПО, відповідно до законодавства має право отримати необхідну допомогу за новим місцем проживання.

Місцеві ограни виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, в межах своєї компетенції, забезпечують надання медичних послуг для ВПО у комунальних закладах охорони здоров’я, які знаходяться у відповідному населеному пункті.

Для того, щоб отримувати якісну медичну допомогу на постійній основі ВПО необхідно вчинити два простих кроки:

1. Звернутися до медичної установи (наприклад, поліклініки), де працює терапевт (педіатр) або сімейний лікар, з яким особа має намір украсти декларацію. З собою необхідно мати паспорт, ІНН і мобільний телефон (для СМС – верифікації). Також радимо мати із собою копії вищезазначених документів.

2 . У реєстратурі (або безпосередньо в кабінеті у лікаря), після внесення всіх даних про особу до спеціальної електронної системи, особі мають запропонувати підписати декларацію із лікарем. Після підписання декларації данні про пацієнта будуть відображатися в електронній системі.

Дуже важливим фактом є те, що лікарі не мають права вимагати довідку ВПО, наявність або відсутність такої довідки жодним чином не може впливати на надання чи не надання медичної допомоги.

Що робити, якщо лікар відмовляється укладати з угоду з ВПО, спираючись саме на її статус?

Пам’ятайте: лікар має право відмовити у підписанні декларації тільки у разі, якщо вичерпав встановлений «ліміт» пацієнтів. Відмова в укладенні декларації з ВПО є прямою дискримінацією.

Отже, якщо лікар відмовляє ВПО в укладені декларації радимо звернутися до головного лікаря установи та/або місцевого управління охорони здоров’я. Також можна звернутися до Міністерства охорони здоров’я із електронною або письмовою скаргою.

Якщо ж медичні працівники не бажають надати обґрунтовану письмову  відмову у наданні медичної допомоги, радимо звернутися до лікувальної установи письмово, в порядку Закону України «Про звернення громадян», що змусить уповноважених осіб надати обґрунтовану відмову у відповідь.

Можна також написати заяву до поліції за ст. 139 Кримінального кодексу України (ненадання допомоги хворому медичним працівником) та звернутися до суду з позовною заявою про відшкодування завданої відмовою лікаря шкоди.

Правова  допомога  внутрішньо- переміщеним  особам, та особам які проживають на тимчасово окупованій території України   надається  у громадській приймальні УГСПЛ у м. Харкові за адресою: м. Харків, вул. Свободи, 27, кв. 6, за підтримкою Норвезької ради у справах біженців.

Статтю створено в рамках спільного проекту УГСПЛ і Норвезької ради у справах біженців.

#NorwegianRefugeeCouncil #NRC #ПрямуємоРазом

 

 Поділитися