MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Одеська поліція порушує права мігрантів на захист

07.06.2019   
Ірина Скачко

В Україні завершилася профілактична операція «Мігрант», що тривала з березня: поліція та працівники ДМС шукали порушників міграційного законодавства на ринках, автовокзалах, залізничних станціях. І часто самі порушували закон, вважає адвокат ХПГ Василь Мельничук.

Фото з сайту ДМС України

Тепер і ДМС, і правоохоронці звітують про сотні затриманих нелегалів. У Києві та Київській області виявили таких 1194 особи, щодо більшості з них ухвалено рішення про примусове повернення. Головне управління Національної поліції в Полтавській області, наприклад, повідомляє, що протягом 11 тижнів працівники поліції спільно з фахівцями Державної міграційної служби виявили 144 нелегальних мігрантів. А в Одесі тільки під час рейдів на шістьох ринках затримали і доправили до територіальних відділів поліції 250 осіб, складено 123 протоколи про адміністративні правопорушення. За цими сухими цифрами долі реальних людей. Адже всі ці затримані потребували правової допомоги. Чи змогли вони її отримати?

Згідно зі статтею 261 Кодексу України про адміністративні правопорушення,  «органи (посадові особи), правомочні здійснювати адміністративне затримання, про кожний випадок адміністративного затримання осіб інформують у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, крім випадків, якщо особа захищає себе особисто чи запросила захисника».

– Я зробив офіційний запит до Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги в Одеській області. Мені відповіли, що було лише 12 звернень про затримання іноземців, і що нікому з них не було призначено адвоката, – розповідає адвокат ХПГ Василь Мельничук. – Тобто після затримання 250 іноземців за законом поліція мала повідомити центр БПД, що вона успішно проігнорувала.

Навряд чи ситуація в інших областях України значно відрізняється від того, що відбувається в Одесі. Можливо, хтось із затриманих мав свого юриста і не потребував безоплатної правової допомоги. Але чи багато могло бути таких серед нелегалів, схоплених на ринку?

Часто без знання української чи російської мови, із нелегальним статусом, мігранти є ідеальною мішенню зловживань з боку влади. Проте будь-яка людина, навіть така, що перебуває в Україні поза законом, має права і потребує справедливого поводження.

 Поділитися