MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Топонімічна комісія погодила: повернення імені Жукова на мапу Харкова розгляне сесіяХарківська міськрада судитиметься з Інститутом національної пам’ятіУ Харкові відкрили дошку «кадебісту». НенадовгоЄдиний генерал у громадянському русіСуд першої інстанції залишив проспекту ім’я Петра ГригоренкаУкраїнський інститут національної пам’яті відкрив відділ у ХарковіПро комплекс жертви, комуністичні галюцинації і рекомунізаціюВід провалля комунізму до прірви «русского мира»?Комуністичний «сюрприз» під ялинку? (До чого призводить часткова декомунізація)Російські пропагандисти навчатимуть захищати демократію?Про український патріотизм, російську нечисть і адвокатів комунізмуПро третю національність, людей без біографії і розлади ідентичності«Камінець дружби» як елемент для російської пропаганди?Нічні дзвінки, «нігерійські листи» і вкрадені гроші, або Як українці потерпають від шахрайських схемНезалежність України у дзеркалі соціологіїЯк туга за радянською котлетою штовхає українців до московських «скрєпів»Над прірвою брехні… Дещо про війну, російську інформаційну ескалацію і шори на очі

Григоренка на Жукова – скандальне переіменування проспекту оскаржать у суді

27.06.2019   
ХПГ-інформ
До Харківського окружного суду з позовом звернулися депутат міської ради Ігор Черняк та депутат обласної ради Дмитро Булах. Тим часом на проспекті змінюють вказівники.

До Харківського окружного суду з позовом звернулися активісти Харківського антикорупційного центру депутат міської ради Ігор Черняк та депутат обласної ради Дмитро Булах.

Петро Григоренко

На їхню думку, ухваливши рішення «Про розгляд електронної петиції», згідно з яким проспект Григоренка переіменували на проспект маршала Жукова, Харківська міськрада порушила одразу кілька законів і процедур. Зокрема Закон «Про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів», а також розпорядження Харківської ОДА, ухвалене у травні 2016 року, про перейменування проспекту Жукова на проспект Григоренка.

Текст позову Дмитра Булаха та Ігоря Черняка 
(фото з Фейсбук-сторінки Ігоря Черняка)

Нагадаємо, 19 червня депутати міської ради проголосували за повернення проспекту Петра Григоренка попередньої назви – проспект маршала Жукова. Того ж дня харківський голова Геннадій Кернес підписав відповідне рішення.

Ігор Черняк звернувся до поліції із заявою про те, що підтримання депутатами Харківської міської ради петиції про повернення назви проспекту має ознаки кримінального правопорушення за статтею 436-1 (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного {нацистського} тоталітарних режимів)

Порушити кримінальне провадження за тією ж статтею вимагає від Генеральної прокуратури і голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Він звернувся до ГПУ з вимогою перевірити обставини ухвалення Харківською міськрадою скандального рішення.

Як повідомляє UA: Харків, вчора посеред ночі на проспекті почали змінювати вказівники. Місцеві мешканці, вирішивши, що відбувається пограбування, викликали поліцію. Невчасну заміну табличок довелося припинити. Сьогодні вдень приватний підприємець, який запевняє, що діє за договором з житлово-комунальними службами, намагався продовжити роботу, розпочату вночі. На місце прибули активісти, поліція. Автокран, на якому працював підприємець, поїхав з проспекту.

Фото – UA:Харків 

Проспект Жукова змінив назву на проспект імені українського дисидента, правозахисника генерал-майора Петра Григоренка у 2016 році на виконання вимог закону про декомунізацію. Григоренко виступав проти партократії, захищав права кримських татар та інших депортованих народів, боровся з явищем каральної психіатрії в СРСР. «Він був першим істориком, який вказав на те, що колосальні поразки СССР у перший період радянсько-німецького зіткнення під час Дру­гої світової війни були обумовлені не лише тотальним винищенням перед війною військових кадрів, але головним чином тим, що СССР готувався до аґресив­ної війни, нехтуючи обороною», – написав про нього дослідник дисидентського руху Василь Овсієнко. У 1964 році Петра Григоренка було розжалувано у рядові і позбавлено усіх державних відзнак.

 Поділитися