MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

#FreeAseev: Заява Виконавчої Ради Українського осередку Міжнародного ПЕН-клубуБойовики «ДНР» змусили Станіслава Асєєва зізнатися у «шпигунстві»«Репортери без кордонів» закликають негайно звільнити Станіслава АсєєваБойовики шантажують Станіслава АсєєваЖурналіст Станіслав Асєєв (Васін) оголосив голодуванняСтаніслав Асєєв скаржиться на стан здоров’яУкраїнські та російські журналісти закликають звільнити Станіслава Асєєва«Репортери без кордонів» закликають визволити журналіста Станіслава АсєєваОб автобиографической прозе Станислава Асеева (Васина)У «ДНР» Станіслава Асєєва засудили до 15 років ув’язненняСтаніслав Асєєв – цьогорічний лауреат премії «Вільна преса Східної Європи»Пыточная тюрьма «Изоляция» в ДонецкеСтаніслав Асєєв став лауреатом Шевченківської преміїЛауреаткою Національної правозахисної премії стала Людмила ГусейноваAmnesty International закликає долучатись до рятування журналіста Асєєва, який зник у "ДНР"

Справу Асєєва включили до переліку 10 найтерміновіших випадків незаконних дій щодо журналістів

07.07.2019   
Денис Волоха
Викраденого «ДНР» журналіста Станіслава Асєєва включили до липневого переліку десяти найбільш кричущих випадків злочинних дій щодо журналістів.

Викраденого бойовиками «ДНР» журналіста Станіслава Асєєва включили до липневого переліку десяти найбільш кричущих випадків злочинних дій щодо журналістів.

У 2018-му році 34 журналіста було вбито, а з 1992-го року налічується принаймні 857 випадків убивств журналістів через їхню професійну діяльність, — пишуть на сайті One Free Press Coalition — об’єднання, яке щомісяця оновлює перелік із десяти найбільш термінових випадків незаконного поводження щодо журналістів. В оновленому першого липня переліку на п’ятій позиції (за порядком терміновості) опинився викрадений у травні (за іншими даними — у червні) 2017-го року бойовиками «МГБ ДНР» український журналіст та письменник Станіслав Асєєв.

Український фріланс-репортер Станіслав Асєєв зник два роки тому в Донецьку, Україна. Згідно з повідомленнями, він був затриманий підтримуваними Росією сепаратистами на сході України й був змушений під явним примусом на російському урядовому телеканалі зізнатися в шпигунстві. Членим родини мали переривчастий зв’язок із ним упродовж останніх двох років і мають серйозні занепокоєння щодо його здоров’я під час перебування в тюрмі, — ідеться в короткому повідомленні на сайті коаліції.

Коаліція One Free Press зародилася під час International Media Council, що проводилася в рамках Міжнародного економічного форуму. Редактори передових медіа та представники медійних організацій, — пишуть на сайті One Free Press, — вирішили об’єднати свої зусилля, щоби пролити світло на загрози для журналістів, що потрапляють у заручники в усьому світі.

Серед учасників коаліції One Free Press — Reuters, Associated Press, Deutsche Welle, Washington Post, Радіо Свобода, журнал «TIME» та інші медіа. 

Окрім Асєєва, у переліку найтерміновіших випадків зловживань перебувають журналісти з Китаю, Танзанії, Індії та інших держав. На перше місце за рівнем важливості помістили випадок аравійця Джамаля Хашоґджі, який безслідно зник, і, як з’ясувалося згодом, був убитий, — після відвідування в жовтні минулого року консульства Саудівської Аравії в Стамбулі. У доповіді ООН у загибелі журналіста прямо звинувачується уряд та особисто коронований принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман, якого активно критикував убитий Хашоґджі.

Під час початку воєнних дій на Донбасі Станіслав Асєєв залишився в Донецьку й під псевдонімом Станіслав Васін писав статті для Української правди, Радіо Свобода, Дзеркала тижня та інших видань. 

За опосередкованими даними, Асєєв зараз утримується в «Ізоляції» — колишньому радянському заводі, який став арт-центром, а згодом був перероблений ватажками «ДНР» на в’язницю. За свідченнями екс-полонених, зокрема тих, які утримувалися на території «Ізоляції», на окупованих територіях Донецької та Луганської областей поширене застосування тортур та жорстокого поводження з ув’язненими людьми.

На захист Станіслава Асєєва виступили численні міжнародні організації: Репортери без кордонів, Комітет захисту журналістів, Гельсінська комісія США, Міжнародний ПЕН, Human Rights Watch, Amnesty International та інші.

 Поділитися