MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист до членів Комісії для проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України

18.07.2019   
Євген Захаров, Олександр Павліченко
Автори закликають змінити порядок і забезпечити належні й рівні для всіх умови проходження перевірки знання мови і подальших співбесід всіма учасниками конкурсу.

Членам Комісії для проведення конкурсу
з добору кандидатів для обрання суддею
Європейського суду з прав людини від України

Шановні пані та панове!

Ми уважно стежимо за проведенням конкурсу на посаду судді Європейського суду з прав людини від України, адже ЄСПЛ є основним міжнародним механізмом захисту прав людини в усіх країнах Ради Європи. Звертаємось до Вас із проханням забезпечити чесний відбір кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини від України. Відповідно до п. 3 Положення про проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України, Конкурс проводиться з додержанням принципу рівності прав конкурсантів незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання або інших ознак та з урахуванням вимог резолюцій і рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Учасників конкурсу було повідомлено про те, що мовний тест відбудеться 16–17 липня, увечері 12 липня, тобто за 1 робочий день до перевірки. У липні багато-хто знаходиться у відпустках, хтось закордоном. Дехто може поїхати у відрядження і не мати змоги його перервати. Принаймні два поважні кандидати – Олександра Яновська, суддя Верховного Суду, ad hoc суддя ЄСПЛ та Константін Дзехцярьов, відомий правник, викладач Ліверпульського університету не змогли з поважних причин бути присутніми на перевірці. Константін Дзехцярьов взагалі є іноземцем, що відповідає конкурсним вимогам, а також накладає на Комісію з добору кандидатів обов’язок забезпечити рівні умови конкурсу без дискримінації. Обом кандидатам було відмовлено в перенесенні дати перевірки або проходження перевірки через скайп. Ще один кандидат – адвокат Олег Веремієнко – взагалі не був повідомлений про дату перевірки англійської мови. Такі умови конкурсу є дискримінаційними для іноземців, а також для осіб, які з тих чи інших обставин знаходилися далеко від місця проведення перевірки. Такий підхід і вилучення претендентів на посаду судді ЄСПЛ від України делегітимізують конкурс, ставлять під сумнів його результати.

Закликаємо вас змінити порядок і забезпечити належні й рівні для всіх умови проходження перевірки знання мови і подальших співбесід всіма учасниками конкурсу.

З повагою,

Євген Захаров, директор ГО «Харківська правозахисна група», голова правління ГО «Українська Гельсінкська спілка з прав людини»

Олександр Павліченко, Виконавчий директор ГО «Українська Гельсінкська спілка з прав людини»

18 липня 2019 року

 Поділитися