MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: ЄСПЛ зобов’язав виплатити компенсації родинам викрадених інгушів

28.08.2019   
ХПГ-інформ
ЄСПЛ розглядав двадцять одну справу, що пов’язані з викраденнями та вбивствами жителів Інгушетії у період з 2000 по 2005 роки. Суд постановив, що влада Російської Федерації не провела належного розслідування жодного зі згаданих злочинів.

Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію виплатити 1 млн 900 тис. євро родинам викрадених у період з 2000 по 2005 роки жителів Інгушетії, – повідомляє російська служба «Радіо Свобода».

ЄСПЛ розглядав двадцять одну справу, що пов’язані з викраденнями та вбивствами інгушів, зокрема позови родин Мухаді Мальсагова, Ахмеда й Абу-Шахіда Абдулкерімових, Рашида Оздоєва та Тамерлана Цечоєва.

Мальсагова затримала 3 травня 2000 року група військовиків, з тих пір його ніхто не бачив. Абдулкерімових військові затримали й увезли в невідомому напрямку 28 листопада 2002 року, з тих пір про них нічого невідомо.

Старший помічник прокурора Інгушетії з нагляду за діяльністю ФСБ Рашид Оздоєв, а також його друг, активіст Тамерлан Цечоєв, були викрадені та вбиті невідомими особами 15 років тому. Оздоєв розслідував причетність співробітників ФСБ до зникнень людей у республіці.

Як повідомляє Правозахисний центр «Мемріял», батько Рашида Оздоєва, суддя Малгобекського району Інгушетії Борис Оздоєв, тоді розпочав власне розслідування. Він вийшов на співробітника ФСБ, що брав участь у викраденні. Той розповів, що наказ про викрадення видав начальник регіонального управління ФСБ Сергій Коряков. Борис Оздоєв записав цю розмову та намагався передати плівку силовикам, щоби притягнути винних до відповідальности. Проте у прокуратурі заявили, що вона розмагнітилася, а з ФСБ Росії надійшла відповідь, що вони не мають перекладача з інгуської мови.

У 2005 році Корякова призначили начальником іркутського управління ФСБ, а у 2006 році він загинув у авіакатастрофі.

У 2008 році, після того, як за підтримки ПЦ «Меморіял» Борис Оздоєв подав скаргу до ЄСПЛ, його будинок був обстріляний з гранатометів та згорів. Батько не дожив до рішення ЄСПЛ – він помер у січні 2018 року.

Євросуд визнав, що у 18 з 21 справ були порушені статті Європейської конвенції про право на життя, право на свободу та особисту недоторканість, а також право на захист. Суд постановив, що влада Російської Федерації не провела належного розслідування жодного зі згаданих злочинів.

 Поділитися