MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ЄСПЛ присудив компенсацію родичам викрадених жителів Північного Кавказу

08.10.2019   
ХПГ-інформ
Суд визнав російську владу відповідальною за викрадення та ймовірну загибель родичів заявників, а також за непроведення ефективного розслідування цих злочинів.

Сьогодні, 8 жовтня, Європейський Суд з прав людини виніс об’єднану постанову «Накані та інші проти Росії», – повідомляє Правозахисний центр «Меморіал».

Скарги стосуються зникнення п’ятьох людей – Ібрагіма Газдієва, Хамзата Дзейтова, Георгія Накані, Саїда Сігаурі та Магомеда Рашидова – у різних північнокавказьких республіках після затримання силовиками у 2007–2011 роках. Порушені за випадками викрадень кримінальні справи припинені «у зв’язку з неможливістю знайти осіб, яким можливо висунути обвинувачення».

ЄСПЛ визнав російську владу відповідальною за викрадення та ймовірну загибель родичів заявників, а також за непроведення ефективного розслідування цих злочинів.

ЄСПЛ встановив порушення статей 2 (право на життя) і 5 (право на свободу та особисту недоторканність) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо всіх заявників. Стосовно Накані, Газдієва та Сигаурі визнано також порушення статті 3 (заборона катування) у зв’язку з моральними стражданнями родичів і реакцією на них влади. Стосовно Сігаурі визнано порушення статті 13 (право на ефективний засіб юридичного захисту) в поєднанні зі статтею 3.

За кожного викраденого ЄСПЛ присудив родичам компенсацію моральної шкоди в розмірі 80 тисяч євро. Деяким заявникам також присуджена компенсація матеріальної шкоди та судових витрат.

Всього присуджено 432 500 євро.

ПЦ «Меморіал» спільно з Європейським центром захисту прав людини (EHRAC, Лондон) заступав інтереси родичів за чотирма скаргами – у справах Газдієва, Дзейтова, Накані та Сігаурі, – мовиться в повідомленні.

 Поділитися