MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Крим: Підконтрольний московській владі суд ухвалив вирок у «справі Веджіє Кашки»Крим: Справа Веджіє Кашки. Суд ухвалив стягнути з Юсуфа Айтана заборговані грошіКрим: Фігурантам «справи Веджіє Кашки» змінили запобіжний західКрим: «Тримання в ізоляторі – повільне вбивство»Крим: Асана Чапуха терміново госпіталізували (ОНОВЛЕНО)Крим: у Кязіма Аметова погіршився стан здоров’яКрим: Асану Чапуху змінили запобіжний західКрим останнім часом (21.08.–30.08.2018)Крим: Олександра Стешенка засудили до 2 років позбавлення воліКрим останнім часом (15.05.–22.05.2018)До 74-ої річниці депортації кримських татарКрим останнім часом (25.04.–14.05.2018)Крим останніми днями (12.04.–25.04.2018)Крим останніми днями (03.04.–11.04.2018)Крим останніми днями (26.03–02.04.2018)Крим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)Фігуранти ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» – політв’язніКрим останніми днями (14.02.–19.02.2018)

Крим: Суд залишив вирок у «справі Веджіє Кашки» чинним

29.10.2019   
ХПГ-інформ
Підконтрольний московській владі Верховний суд Криму не задовольнив апеляційну скаргу на вирок фігурантам справи Асану Чапуху, Бекиру Дегерменджі, Казиму Аметову та Руслану Трубачу.

Підконтрольний московській владі Верховний суд Криму не задовольнив апеляційну скаргу на вирок фігурантам «справи Веджіє Кашки» Асану Чапуху, Бекиру Дегерменджі, Казиму Аметову та Руслану Трубачу, – повідомляє сайт проєкту «Крым.Реалии». Судове засідання відбулося сьогодні, 29 жовтня.

Фігуранти справи (фото з сайту atr.ua)

Нагадаємо, обвинувачених у вимаганні коштів кримських татар Трубача, Дегерменджі та Аметова підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя 17 квітня біжучого року засудив до 3 років умовно з випробувальним терміном 3 роки, Чапуха – до 3,5 років умовно з випробувальним терміном 3 роки. Усі засуджені провину не визнали.

«Півроку минуло з того моменту, як ми подали апеляційні скарги на присуд Київського районного суду. І весь цей час люди перебували під домовим арештом. Без можливости відвідувати когось, виїжджати. Їхнє життя було обмежене», – сказав адвокат Едем Семедляєв.


Коротко про «справу Веджіє Кашки»

Ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка звернулася до Асана Чапуха, Бекира Дегерменджі, Казима Аметова та Руслана Трубача з проханням допомогти у поверненні боргу – гроші в Кашки позичив громадянин Туреччини Юсуф Айтан, і не хотів повертати.

Веджіє Кашка (фото з сайту atr.ua)

23 листопада 2017 року в Сімферополі ФСБ РФ спільно з МВС РФ затримали чоловіків, які на момент облави були в кафе разом з Веджіє Кашкою. Вони прийшли туди на прохання самого Айтана, який напередодні пообіцяв повернути гроші. Під час затримання Веджіє Кашка стало зле. Її увезли на «швидкій». Дорогою до лікарні жінка померла. Затриманих кримських татар обвинуватили у вимаганні – вони стали фігурантами так званої «справи Веджіє Кашки».

На думку деяких коментаторів, громадянин Туреччини, щоби запобігти поверненню грошей, співпрацював із ФСБ.

Обвинувачених утримували в СІЗО. 24 січня сього року підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя змінив запобіжний захід Бекиру Дегерменджі, Казиму Аметову та Руслану Трубачу з утримання в СІЗО на домовий арешт. Раніше під домовий арешт перевели Асана Чапуха.

Повідомлялося також, що фігуранти справи мають серйозні проблеми зі здоров’ям: у Дегерменджі – хронічна астма, Чапух у СІЗО перебув мікроінсульт. У жовтні сього року стало відомо, що Чапуху діягностовано онкологічне захворювання.

Російський адвокат Микола Полозов у лютому 2018 року розпочав незалежне розслідування обставин смерті Веджіє Кашки.

«На прохання рідних Веджіє Кашки я починаю незалежне адвокатське розслідування всіх обставин загибелі Веджіє Кашки й буду домагатися притягнення до відповідальності всіх посадових осіб, які причетні до її смерти. (…) Я впевнений, що її смерть зовсім не трагічна випадковість, а наслідок надмірного й непропорційного застосування до неї сили з боку російських силовиків, які здійснювали її незаконне затримання. // Однак за її загибель ніхто відповідальності так і не поніс, ще й більше, не було навіть формальних спроб з боку російської влади провести розслідування», – написав тоді Полозов у фейсбуці.

11 квітня повідомлено, що Сімферопольський районний суд ухвалив стягнути з Юсуфа Айтана заборговані гроші.

 Поділитися