MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Луцьку відкрили кав’ярню, де працюють люди із синдромом Дауна

10.01.2020   
Денис Волоха
Двоє хлопців із синдромом Дауна тепер працюють баристами в соціальній кав’ярні, створеній їхніми батьками.

Двоє хлопців із синдромом Дауна відучора працюють баристами в соціальній кав’ярні, створеній їхніми батьками.

Як пише видання ВолиньPost, кав’ярню «Старе місто» у 2018-му році відкрили двоє ветеранів АТО/ООС, проте в листопаді минулого року заклад закрився.

Тепер зусиллями об’єднання батьків дітей із синдромом Дауна цей заклад знову відкрився, уже як соціальний.

За словами членкині об’єднання Олени Мельник, на ідею відкриття такого закладу їх наштовхнув приклад західних країн на кшталт США та сусідньої Польщі, де люди із синдромом Дауна мають змогу працювати, з чим поки що виникають складнощі в Україні: синові Олени не вдавалося знайти роботу, незважаючи на здобутий фах фотографа.

«Коли дізналися, що кафе ‘Старе місто’ закривають, ми приїхали сюди, подивилися приміщення… Дуже не хотілося, аби заклад із такою хорошою репутацією закрився, тому власними силами батьків із ГО ‘Даун-синдром’ [ми] вирішили реанімувати кав’ярню», — говорить Олена Мельник.

У новому «Старому місті» баристами працюють 20-річний Андрій Мельник та 18-річний Валентин Новосад. Згодом, якщо заклад буде успішним, туди планують запросити працювати й інших людей із синдромом Дауна.

«Сьогодні жоден підприємець не готовий взяти на роботу людину з інвалідністю і створювати їй умови. А ми вже — батьки — більш тонко до цього підходимо, і розуміємо, що мусимо це зробити, щоб вони могли скористатися своїм правом на працю», — говорить мати Валентина, Лариса Новосад.

У перший день роботи кав’ярні хлопці працювали під наглядом волонтерів — професійних барист, які на день закрили власний заклад, щоб допомогти Андрію та Валентину опанувати свій новий фах.

«Поки триває процес навчання. Сьогодні вони варять каву під наглядом досвідченої баристи, і згодом дуже хочуть виконувати ці обов’язки», — зазначає Олена Мельник.

Надалі допомагати працювати хлопцям із синдромом Дауна будуть студенти Волинського коледжу Національного університету харчових технологій, де зараз навчається Валентин.

Лариса Новосад додає, що рік тому її син уже працював баристою в рамках проекту «Один день на роботі»: «Йому там настільки сподобалося, що він працював повний [робочий] день, хоча для людей з інвалідністю передбачено лише чотири години».

Тепер матері Валентина та Андрія сподіваються, що лучани підтримають їхню ініціативу, заходячи до них на каву з тістечком.

Улітку ми писали про те, що перший в Україні бакалавр із синдромом Дауна отримав роботу. Лучанин Богдан Кравчук влаштувався екскурсоводом у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти.

Раніше в Україні діяла радянська норма, яка забороняла людям із синдромом Дауна здобувати вищу освіту.

 Поділитися