MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Підполковник СБУ вбив посадову особу Чернігівської облдержадміністрації.

16.12.2002   
С.Водолагін, м. Чернігів
Відразу після трагічної події військова прокуратура сходу охарактеризувала дії працівника СБУ — "Вбивство через необережність". Це наводить на прикру думку, що вбивця зможе взагалі остатися непокараним.

Вже майже місяць місто Чернігів повниться чутками про трагічний випадок, що стався на День незалежності прямо в центрі міста. Приводом до них стало страшне вбивство, яке відбулося на очах багатьох свідків, переважна кількість яких були представниками місцевого бомонду. Історія трагічна. Та по нинішніх часах не сенсаційна, якби не деякі обставини. Зокрема, потерпілим виявився начальник контрольного відділу Чернігівської облдержадміністрації Олег Олександрович Грицев. А завдав потерпілому тілесних ушкоджень офіцер Чернігівського управління Служби безпеки України, підполковник М.М. Бурмака.

Інформація про цей випадок досить суперечлива. Але факт того, що він мав місце підтвердив, навіть, на своїй прес-конференції голова облдержадміністрації В.Бутко, а також офіційне видання ОДА.

З тієї інформації, що стала нам відома, ми упорядкували власну версію тих подій, що сталися 24 серпня. Підкреслюємо - версію, тому що правда про ті події старанно за звісних обставин укривається. Тому деякі нижче викладені факти можуть бути не зовсім вірними.

Трагічні події сталися у бізнес-клубі (кафе) "Людмила" (під такою назвою цей заклад знає більшість чернігівців, а нині він називається "Фортуна"). "Фортуна" знаходиться у самому центрі міста (на відстані приблизно 100 м від будинку обласної ради та колишнього обкому партії) та належить Чернігівському інституту економіки та управління, ректором якого є п. Суховірський, відомий своєю наближеністю до керівництва області та досить цікавими операціями з нерухомістю, що належала (до його втручання) територіальній громаді Чернігівської області. Цими операціями чомусь ніяк не хочуть цікавитись працівники прокуратури! Як правило, у цьому закладі проходить неофіційна частина багатьох святкових подій, що відмічаються державними органами влади Чернігова та області.

До цього закладу Олег Олександрович Грицев прийшов з дружиною відсвяткувати державне свято. Дружина Грицева дуже вродлива жінка і значно молодше чоловіка, їй близько 30 років. Під час святкування виникла суперечка. За деякими даними, приводом до суперечки стала жінка Грицева. Як нам стало відомо, в розпалі суперечки декілька чоловіків вийшли "розіб-

ратися". Грицев побачивши це, як порядна людина, пішов вгамувати розігрітих хлопців. Внаслідок чого йому були завдані тілесні ушкодження. І від них той помер у лікарні. За однією з версій, фатальним став удар в щелеп, який наніс Бурмака потерпілому.

Правоохоронні органи, як і ОДА, підтвердили наявність цього випадку. Виявилося, що зараз матеріали справи знаходяться у військовій прокуратурі. Третього вересня цього року військовою прокуратурою було порушено кримінальну страву проти колишнього підполковника Чернігівського управління СБУ М.М. Бурмаки за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 119 Кримінального кодексу. Стаття називається "вбивство через необережність" і передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від трьох до п’яти років (або обмеження волі на той же термін).

Чому - колишній? Зі Служби безпеки його звільнено через день після подій у "Фортуні". На момент вчинення діянь, у яких підозрюється, чоловік ще був на службі, саме тому дізнання та слідство проводить військова прокуратура. Бурмака буде допитуватись як підозрюваний. Запобіжних заходів щодо обмеження волі до нього не вживалося. За думкою слідчих нема підстав вважати, що він перешкоджатиме встановленню істини чи ховатиметься від слідства.

Дуже інтересним є факт того, як військова прокуратура сходу охарактеризувала дії працівника СБУ - "вбивство через необережність" та який вжила запобіжний захід. Це наводить на прикру думку, що вбивця зможе взагалі остатися непокараним. Цікаво, якби правоохоронні органи характеризували це вбивство, якщо б його скоїла пересічна людина, а не офіцер цієї славнозвісної служби, навіть, якщо воно б було скоєне дійсно за необережністю. Вважаю, що у цьому випадку воно сходу було б охарактеризовано за ст.115 "Умисне вбивство". Хочеться сподіватися, що суд у цьому випадку буде дійсно справедливим та не заангажовано розбереться з усіма матеріалами.

Наприкінці хотілося б декілька слів сказати про покійного О.О. Грицева. Це була дуже добра людина, яка не стояла осторонь від порушень прав мешканців Чернігівської області з боку посадових осіб і сумлінно виконувала свої посадові обов’язки. Про це говорить багато випадків. Наприклад, Олег Олександрович був єдиним працівником ОДА, який підтримав спроби членів територіальної громади Чернігівської області присікти спроби розкрадання майна територіальної громади у великих розмірах, зокрема кінотеатру "Перемога". Чим неодноразово викликав невдоволення керівництва. Тому смерть цієї людини була для більшості людей, що знали його, великим шоком. Тяжко усвідомлювати, що такі люди гинуть такою безглуздою смертю від рук працівників неконтрольованих служб.

 Поділитися