MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Туреччина заплатить понад 300 тисяч євро за тортури.

10.12.2003   
Європейський суд з прав людини зобов’язав владу Туреччини заплатити 288 тисяч євро компенсації за завдану шкоду трьом родичам турецького громадянина Якупа Акташа, який загинув від катувань у поліцейській дільниці.

Європейський суд з прав людини зобов’язав владу Туреччини заплатити 288 тисяч євро компенсації за завдану шкоду трьом родичам турецького громадянина Якупа Акташа, який загинув від тортур у поліцейській дільниці. Грошову компенсацію буде виплачено вдові, доньці і брату загиблого. Окрім цього, турецька влада мусить сплатити 29 тисяч євро за судові витрати.

Скаргу до Європейського суду, як повідомляє правозахисне агентство „Пріма“, подав брат потерпілого. У 1990 році турецькі поліцейські заарештували Якупа Акташа за підозрою у переправлянні зброї і грошей бойовикам із Робітничої партії Курдистану. А через тиждень Якуп Акташ, курд за національністю, помер. Двоє лікарів зафіксували, що смерть була насильницькою і настала в результаті проблеми з диханням, тобто Акташа, найімовірніше, задушити під час тортур. У відповідь на скаргу, подану до Європейського суду, представники уряду Туреччини заявили, що допитування Якупа Акташа було припинене за два дні до його смерті, і що він несподівано захворів та помер у лікарні. Туреччина не змогла представити Європейському суду документи, які б підтверджували, що Акташ помер у лікарні.

Європейський суд визнав доведеним той факт, що Якуба Акташа допитували з метою з’ясувати його зв’язки із курдськими бойовиками. Водночас Європейський суд не знайшов підтверджень, що Акташа допитували через його курдське походження.

Згідно з постановою Страсбурзького суду, окрім порушення прав на життя і заборону тортур, турецька влада не розслідувала справу Акташа по суті і не покарала винних. І ось тепер турецький уряд мусить сплатити родичам загиблого грошову компенсацію у розмірі майже 290 тисяч євро. Таке рішення було ухвалене 24 квітня. А дещо раніше, 17 квітня, Європейський суд з прав людини схвалив рішення стосовно іншого турецького громадянина Салдирая Iлмаза, якому заборонили в’їжджати на територію Німеччини.

Німецька влада, заборонивши Iлмазу в’їзд до країни, порушила його право на „поважання родинного життя“, – мовиться у постанові суду. Iлмаза позбавили можливості побачитися з малолітнім сином, який живе у Німеччині з мамою, німецькою громадянкою.

Сам Салдирай Iлмаз народився у Німеччині і в 1992 році отримав дозвіл на проживання в цій країні. Згодом його засудили за кримінальні злочини до трьох років позбавлення волі. Після відбуття більшої частини цього терміну його звільнили і повідомили, що він мусить покинути Німеччину. Громадянин Туреччини Iлмаз кілька разів оскаржував це рішення. У 2000 році йому не дали дозволу на тимчасове перебування у Німеччині з метою бачитися зі своїм сином, якого народила його німецька подруга в 1999 році.

Європейський суд з прав людини визнав, що влада Німеччини мала право депортувати Салдирая Iлмаза з метою „запобігання порушенням порядку чи злочинам“. Водночас суд вважає, що безстрокова заборона в’їзду до Німеччини порушує право Iлмаза на поважання державою родинного життя, особливо, якщо брати до уваги маленький вік його дитини.

Страсбурзький суд зобов’язав німецький уряд заплатити турецькому громадянинові Iлмазу грошову компенсацію за моральні збитки у розмірі 3 тисячі євро.

Радіо Свобода, 28 квітня 2003 року

Матеріал надіслав Володимир Яворський

 Поділитися