MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Війна з темрявою. Підсумки тижняРосія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Навіщо?Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуНе визнавати ‘фарс Кремля’Росіяни викрали з Енергодара двох братів, що працювали на ЗАЕС, — їх шукають рідніЯк наука опирається тиранії. Дайджест російських протестівВійна проти пам’яті — як росіяни руйнують пам’ятники та меморіали в Україні Україна має відомості про 550 000 воєнних злочинцівХарківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтвоРозстріляв українського військовополоненого на ЗапоріжжіМКС видав ордери на арешт двох російських генералівВ эвакуацию я поехал в одних штанах, сапогах, курточке и с документамиПолітика надання грошової або гуманітарної допомоги жертвам воєнних злочинів Відсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Правила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»Росія має надати докази того, що український журналіст живий, — ‘Репортери без кордонів’ шукають Дмитра Хилюка

Україна: жінок дискримінують на ринку праці.

14.12.2003   
Інформація Human Rights Watch.

Ґендерна дискримінація в Україні позбавляє жінок можливості працювати, в той час як уряд України нічого не робить для вирішення цієї проблеми, заявляє в новому звіті неурядова організація Human Rights Watch.

Шістдесят сторінок звіту “Праця жінок: дискримінація по відношенню до жінок на українському ринку праці” надають опис того, як українські роботодавці дискримінують пошукачок роботи через оголошення вакансій та методику проведення співбесід.

Як державні установи, так і приватні структури зазвичай надають в своїх оголошеннях про наявні вакансії перевагу чоловікам перед жінками. Роботодавці також використовують інформацію про сімейні обставини жінок, яку вони вимагають під час співбесід, для того, щоб відмовити жінкам у прийомі на роботу. Вимоги до віку та зовнішності також усувають багато жінок від посад, на які вони повністю підходять з точки зору професійних вимог.

“Ринок праці в Україні відображає вкрай застарілі стереотипні уявлення про можливості жінок,” – заявила ЛаШон Джеферсон, виконавчий директор департаменту з прав жінок “Human Rights Watch”. – “Уряд України не може називатися захисником прав жінок, доки він дозволяє, щоб їх прирікали на найменш оплачувану та найпогорджуванішу роботу.”

Урядовці регулярно заперечують той факт, що дискримінація по відношенню до жінок на ринку праці в Україні становить проблему. Але інспекторам Міністерства праці та соціальної політики бракує бажання та підготовки для проведення розслідувань дискримінаційної практики прийому на роботу.

В той самий час Державна служба зайнятості підтримує таку дискримінацію, розміщуючи оголошення про наявні вакансії з зазначенням бажаної статі працівника та навіть вимагаючи від роботодавців вказувати їх побажання щодо статі кандидатів на посади.

Уряд України підписав низку міжнародних угод, що забороняють дискримінацію по відношенню до жінок на ринку праці, в тому числі Конвенцію з викоренення всіх форм дискримінації по відношенню до жінок та антидискримінаційну Конвенцію Міжнародної організації праці № 111.

Оголошення про вакансії з зазначенням бажаної статі кандидатів з’являються в українських газетах, журналах та на Інтернет-сайтах з працевлаштування. Державні центри зайнятості, приватні рекрутингові фірми та агенції з працевлаштування теж регулярно розповсюджують такого роду об’яви. Оголошення про вакансії з такими вимогами, як “молода жінка від 18 до 30 років, приваблива зовнішність” є звичайним явищем.

Вимоги до статі працівника присутні в усіх галузях та категоріях зайнятості. І оголошення про робітничі вакансії, що передбачають фізичну працю, і оголошення про вакансії для менеджерів середньої та вищої ланки частіше вимагають саме чоловіків-кандидатів. Більшість оголошень, що шукають саме жінок – це вакансії в сфері надання послуг, такі, як кельнерки та хатні робітниці, а також мало оплачувана та підпорядкована робота за фахом – секретарки або бухгалтери. В результаті жінки навіть не роблять спробу влаштуватися на багато інших робіт, що відповідають їх професійним здібностям та кваліфікаціям.

Має місце і дискримінація під час співбесід, яка може бути досить суворою та принизливою для пошукачок. Роботодавці охоче розпитують жінок під час співбесід та в анкетах про їх вік, сімейний стан, родинні обставини, сімейні плани та про роботу їх чоловіків. Тоді вони приймають рішення виходячи з цієї інформації. Наприклад, роботодавці часто відмовляють молодим жінкам, оскільки, як вони кажуть, ці жінки в тому віці, коли на першому місці стоїть виховання дітей.

Жінки, яким за тридцять п’ять, теж стикаються зі значними перешкодами до працевлаштування, оскільки більшість вакансій, розрахованих на жінок, – секретарки, доглядальниці та кельнерки – типово вважаються “підходящими” лише для молодих жінок та дівчат. Роботодавці регулярно вказують вимоги до віку в оголошеннях про вакансії і можуть відмовити жінці в прийомі на роботу, дізнавшись про її вік під час співбесіди.

Для вирішення проблеми поширеної дискримінації по відношенню до жінок на українському ринку праці “Human Rights Watch” сьогодні закликає уряд України:

– публічно засудити дискримінацію стосовно жінок в усіх галузях найму на роботу, включаючи оголошення про вакансії;

·- забезпечити відсутність дискримінаційної практики прийому на роботу до державних установ та закладів та припинення практики обумовлення статі працівників в оголошеннях про вакансії;

·- прийняти законодавчі акти, спрямовані на викоренення ґендерних обмежень на надання пільг по догляду за дитиною (за винятком відпустки по вагітності та пологах);

– спільно з НУО, профспілками, групами роботодавців та ін. провести серед жінок, що шукають роботу, а також роботодавців, представників влади та держслужбовців всеукраїнські просвітні кампанії з підвищення обізнаності стосовно дискримінації та сексуальних домагань на робочому місці та офіційних можливостей відшкодування збитків тим, хто зазнав порушення своїх прав.

“Human Rights Watch” також звернулася до міжнародних організацій з закликом здійснити сміливіші кроки з запровадження принципів недискримінації в уряді України. Зокрема “Human Rights Watch” закликала уряди Сполучених Штатів та інших країн включити антидиск-римінаційні освітні компоненти для роботодавців та працівників до програм допомоги, спрямованих на підтримку прав жінок та на попередження торгівлі людьми.

“Human Rights Watch” закликала Європейський Союз (ЄС) допомогти уряду України в приведенні українського законодавства до відповідності стандартам ЄС з недискримінації та рівного ставлення до жінок та чоловіків на ринку праці та звернулася до Міжнародної організації праці (МОП) з проханням провести додаткове навчання держслужбовців, в тому числі інспекторів Міністерства праці та соціальної політики, з ґендерних аспектів трудових прав та з техніки проведення службових розслідувань таких скарг.

Прочитати звіт “Human Rights Watch” ви можете за такою адресою в Інтернеті: http://hrw.org/russian/reports/ukraine/2003/ukraine_resume.html

 Поділитися