MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Парламент почав регулювати Інтернет.

14.12.2003   
Верховна Рада України прийняла Закон "Про телекомунікації", який зобов’язую провайдерів встановити за власні кошти обладнання для постійного стеження за громадянами в Інтернеті.

Верховна Рада України прийняла у третьому читанні Закон “Про телекомунікації”. Окрім того, що цим законом скасовується заборона на оплату вхідних дзвінків, що є найважливішим для споживачів, ним також встановлюються підстави для постійного стеження за громадянами в Інтернеті.

Зокрема, стаття 39 Закону “Про телекомунікації” визначає, що: “4. Оператори телекомунікацій зобов’язані за власні кошти встановлювати на своїх телекомунікаційних мережах технічні засоби, необхідні для здійснення уповноваженими органами оперативно-розшукових заходів, і забезпечувати функціонування цих технічних засобів, а також у межах своїх повноважень сприяти проведенню оперативно-розшукових заходів та недопущенню розголошення організаційних і тактичних прийомів їх проведення. Оператори телекомунікацій зобов’язані забезпечувати захист зазначених технічних засобів від несанкціонованого доступу.”

Є багато підстав вважати, що саме ці положення стануть законною підставою для СБУ встановити у всіх провайдерів моніторингове обладнання, за допомогою якого вони зможуть постійно вести стеження за будь-яким користувачем, включно з його електронною перепискою.

Тому з часу, коли Президент підпише цей закон, кожен повинен знати, що кожний його крок в Інтернеті та всі електронні повідомлення (електронна пошта тощо) є під постійним наглядом спеціальних служб.

А провайдери понесуть значні витрати (десятки тисяч доларів за попередньою оцінкою), що неминуче призведе до зростання вартості їхніх послуг.

То ж, фактично, за нами тепер будуть стежити за наш рахунок та ще з обґрунтуванням, що це потрібно для нашої ж безпеки. Справжня радянська логіка.

За закон проголосували 296 депутатів при жодному проти. Тобто майже всі парламентарі, які були в залі, проголосували за цей закон.

А не задовго до цього народні депутати прийняли у першому читанні проект закону “Про діяльність у сфері інформатизації”, яким здійснюється регулювання Інтернету та інших подібних систем. За цей проект проголосувало 269 народних депутатів, при жодному проти чи такому, що утримався.

І ніякого права на приватність для народних депутатів не існує.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

 Поділитися