MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Севастополі відбувся тренінг для адвокатів

12.05.2004   
Людмила Клочко, м.Харків
Харківська правозахисна група разом з Севастопольською правозахисною групою провели тренінг "Практика застосування європейських стандартів захисту від катувань та право на свободу у національних юридичних процедурах" для адвокатів м. Севастополя.
23-24 квітня Харківська правозахисна група разом з Севастопольською правозахисною групою провели у рамках проекту «Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні», що здійснюється за підтримки Європейської Комісії тренінг «Практика застосування європейських стандартів захисту від катувань та право на свободу у національних юридичних процедурах» для адвокатів м. Севастополя Мета цього тренінгу – дати поради і рекомендації адвокатам, як подолати корпоративний спротив правоохоронців, порушити кримінальну справу проти катівників в погонах і довести її до кінця. Перший такий тренінг пройшов у Харкові 7-8 лютого цього року.

Учасниками тренінгу в Севастополі стали 29 осіб, з них: 20 адвокатів, 4 юридичних помічника адвокатів, 5 представників НУО – 9 жінок і 20 чоловіків. Тільки 9 осіб з числа присутніх раніше брали участь у семінарах і тренінгах з питань Європейської конвенції прав людини. За результатами попереднього опитування 22 учасника тренінгу знають Європейську конвенцію, 4 – частково ознайомлені, 3 – практично не обізнані, 7 учасників заявили, що часто посилаються на Конвенцію у процесуальних документах та використовують під час захисних промов у суді, 9 – рідко, 4 – вважають це взагалі недоцільним, тільки 3 учасника мають практичний досвід звернень до Європейського суду. У своїх виступах адвокати зазначали певні труднощі й непорозуміння, що виникають при використанні Конвенції у національних процедурах і висловлювали побажання, щоб практичне навчання по матеріалах Конвенції проходили не тільки адвокати, а й судді, працівники міліції та прокуратури. Так, один з практикуючих адвокатів сказав, що навіть молоді прокурори мають рівень правосвідомості сталінських часів. Усі учасники зазначали актуальність теми й необхідність отримання додаткових знань з використання Європейської конвенції, як на національному так і міжнародному рівні.

За результатами оціночних анкет учасники таким чином оцінили заходи тренінгу за 12-ти бальною шкалою: загальне враження –10.8, організація – 10.36, отримані матеріали – 10.09, актуальність обраних тем – від 11.36 до 11.72, викладення тем від 9.9 до 10.45. Найбільше сподобалося: ролева гра, організація, лекція про критерії прийнятності справ у Європейському сулі, актуальність і доступність викладення матеріалу, отримані матеріали. Найбільше не сподобалося: мала кількість матеріалів російською мовою, замало часу на рольову гру. Майже всі учасники хотіли б приймати участь у тренінгах та семінарах з вивчення Конвенції, особливу зацікавленість викликає вивчення шостої і десятої статей Конвенції. Були зауваження і щодо техніки проведення тренінгу, за які ми особливо вдячні учасникам. Дві міських севастопольських телекомпанії дали репортаж про тренінг у своїх новинах.
 Поділитися