MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У найближчі два роки кількість справ у Європейському суді з прав людини, в яких українська держава програла пересічним громадянам, може збільшитись у десять разів і сягнути двох тисяч

01.07.2004    джерело: («Поступ», м. Львів, 6 травня 2004 р.)
Проте, кількість заяв проти України, які містять формальні ознаки для їх розгляду Європейським судом, збільшується. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович.

Це трапиться, якщо Україна не змінить свого законодавства, в якому досі є норми, що порушують права людини, — заявив міністр юстиції Олександр Лавринович.

За словами міністра, такий прогноз зумовлений тим, що справи, які скеровують з України до Європейського суду з прав людини, є більш обґрунтованими, ніж раніше, і відповідають Конвенції про захист прав і основних свобод, якою керується Європейський суд. Крім того, до вирішення справ тепер залучають адвокатів.

Як наслідок, від початку цього року Національне бюро Мінюсту отримало з Євросуду для розгляду і надання пропозицій 176 справ українців проти України. Щодо двох справ Євросуд уже ухвалив рішення на користь громадян. Це свідчить про зростання активності українців у захисті своїх прав, адже за 2003 рік Європейський суд надіслав для розгляду у Нацбюро 163 справи українців проти держави, і 6 із цих справ громадяни виграли.

Як наголосив Лавринович, причини ухвалення рішень проти України полягають як в існуванні норм у законах України, що обмежують права людини, так і в неправильному застосуванні норм законів на практиці.

Аби усунути ці недоліки, протягом І кварталу 2004 року Міністерство юстиції опрацювало та підготувало зауваження для уряду за 56 заявами, надісланими судом. Ці заяви стосувалися порушень таких прав, як заборона катування, право на свободу та особисту недоторканність, право на справедливий судовий розгляд, зокрема в частині перевищення розумних строків розгляду справи судами, існування на національному рівні ефективних засобів захисту та права на мирне володіння своїм майном.

Звернення українців до Європейського суду з прав людини (з 1997 року їх надійшло понад 8 тисяч) є ознакою зростання правосвідомості народу та його прагнення вирішувати свої проблеми через суд. Хоча українці розпочинають використовувати не лише закордонні, але й українські правові засоби.

Міністр також зазначив, що з усіх судових експертиз, які були зроблені в Україні за 2003 рік, понад 45% було виконано на замовлення громадян, 20% — на замовлення Міністерства внутрішніх справ. Інші органи влади замовили ще менше експертиз: суди, зокрема господарські, — близько 13% експертиз, органи прокуратури — 6%, Державна податкова адміністрація — 3%, а Державна виконавча служба — 1%.

 Поділитися