MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Після деокупації Київщини правоохоронці виявили 1590 тіл Правоохоронці розслідують 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 українських військовополонених Українські правоохоронці виявили 104 російські катівні у восьми областях УкраїниОмбудсман звернувся до правоохоронців через відео зі звинуваченням російськомовних захисниківРосійські хакери атакують правоохоронців, які збирають свідчення про воєнні злочини РФПравоохоронці повідомили про підозру лейтенанту ФСБ, який міг бути причетним до зґвалтувань на Херсонщині‘Масові побиття та катування’, — звіт за результатами моніторингового візиту до Олексіївської виправної колонії №25 Правоохоронці виявили тіла цивільних на деокупованій МиколаївщиніУкраїнські правоохоронці розслідують 190 злочинів, вчинених РФ проти українського довкілляПолітичного конкурента Лукашенка Віктора Бабарика шпиталізували після побиття‘Її треба накачати’: правоохоронці провели обшуки у молодиків, які знімали непритомних дівчат на камеру і робили з цього контент для соцмережЗлочин без строку давності: поки правоохоронці знаходять нові катівні, в Україні набув чинності закон про посилення відповідальності за катуванняПравоохоронці продовжують розслідувати вбивства цивільних на деокупованих територіяхМасове побиття засуджених Сокирянської виправної колонії №67 — камери спостереження не працювалиКрим: російські правоохоронці затримали активіста Едема ДудаковаМасове побиття у 25-й колонії: поховане слідство?Два роки після побиття в Олексіївській колонії: винних не буде? (Анонс пресконференції 15.02.2022)Правоохоронці не реагували на погрози вбивством – у Токмаку звільнено начальника відділення поліціїПродавали онкохворим безкоштовні ліки – правоохоронці викрили злочинну схемуПобиття журналіста: нападникам обрано запобіжний захід

Кримінальним кодексом по голові і кийками по п’ятах вибивали зізнання від прикордонника чопські правоохоронці – це в Закарпатті

09.08.2005   
Співробітники Чопського відділу міліції побили прикордонника, якого звинуватили у крадіжці

Його запідозрили у крадіжці шести ящиків олії з вагонів потяга, що прямував з Угорщини в Україну. Правоохоронці про крадіжку розповідають, а факт тортур категорично заперечують, незважаючи на акт судово-медичної експертизи та зізнання самого потерпілого. Хоча справу по крадіжці олії закрили, після того як з’ясували, що помилка сталася під час завантаження.

Потерпілий прикордонник Вадим Новосад вже тиждень лікується у санчастині. В історії хвороби написано: «струс мозку та забійні рани на ступнях». Це підтвердила і судово-медична експертиза.

Юрій Якименко, фельдшер медпункту Чопського прикордонного загону: «Було відвезено прапорщика Новосада у міжрайонну Ужгородську судово-медичну експертизу, де було проведено обстеження і виданий акт, що були йому нанесені легкі тілесні ушкодження, закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку і також забій м’яких тканин в ділянці обох стоп.»

У побоях Вадим Новосад звинувачує співробітників Чопського відділу міліції. В одному із кривдників він упізнав колишнього прикордонника, якого іще у 99-му році звільнили за погану службу. Він та ще двоє міліціонерів і допитували Вадима. Спочатку, протягом кількох годин вимагали зізнатися у крадіжці олії, а відтак вдалися до тортур.

Вадим Ново сад, потерпілий: «Вдарили мене два рази ладошкою по голові, а потім книгою, яка на столі була, кримінальний кодекс здається. Заставили мене роззутися. Я роззувся, Шаленик сів мені на ноги, а капітан Русин почав мене дубинкою бити по п’ятах.. – Ви кричали? – Так, я кричав. Там знаходилися їхні співробітники, потім якісь дівчата заходили та кажуть, хай перестане, хай не кричить. Але уваги вони не звернули.»

Вадим переконує, що пробув у слідчого понад сім годин. Правоохоронці категорично це спростовують і демонструють журнал відвідувань, у якому прапорщик Новосад особисто підписався, що пробув у відділі всього 40 хвилин і претензій жодних не має.

Микола Ляхович, заступник начальника Чопського відділу міліції: «При дачі показів від таких – то і таких були взяті пояснення. Після цього вони розписалися у книзі, що претензій не мають. Так що думаю, тут ніяких питань бути не може. Я думаю, що тут ось що. Для того, щоб себе захистити перед своїм керівництвом, що він ні в чому не замішаний і зробити собі такий як кажуть захист, і звернувся до вас.»

Один із міліціонерів припустив, що в той день вагони з олією взагалі могли не перевіряти, оскільки, за його словами, старший прикордонного наряду нібито був напідпитку. Однак задокументованим цього факту немає. Сумнівною виглядає і версія про помилку при завантаженні, на якій власне і зупинилося слідство. Адже, за словами Вадима і його колег, вагон, де бракувало олії, був відкритим.

Микола Ляхович, заступник начальника Чопського відділу міліції: «Але ж вагон був відкритим? – Ну, бачите, недовантаження, ну як вам пояснити, воно ж іде з Угорщини, перетинає кордон, після того його перевіряють прикордонники, а вже потім йде на перевантаження.»

Між тим правоохоронці наполягають, що правда на їхньому боці. Адже проти неправомірних дій прикордонників вони порушили й довели до суду не одну кримінальну справу. Тому ті й намагаються наклепами вберегти честь свого мундира. Натомість прикордонники готові захищатись законним шляхом – в Ужгородській військовій прокуратурі та інших правозахисних інстанціях. Слідство у цій справі уже розпочалося.

CVU-Zakarpattya

[email protected]

 Поділитися