MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Висновок Комітету з питань правової політики: «Військові суди треба лікві-довувати поступово»

12.10.2005   
Процес скорочення військових місцевих судів почався на підставі Указу Президента України «Про ліквідацію окремих військових місцевих судів та внесення змін до мережі і кількісного складу суддів військових апеляційних та військових місцевих судів» від 19 жовтня 2004 № 1262/2004.

Процес скорочення військових місцевих судів почався на підставі Указу Президента України «Про ліквідацію окремих військових місцевих судів та внесення змін до мережі і кількісного складу суддів військових апеляційних та військових місцевих судів» від 19 жовтня 2004 № 1262/2004.

Ліквідація військових судів викликана введенням у дію з 1 вересня 2005 року Цивільним процесуальним кодексом України, який не передбачає категорії справ підсудних військовим судам.

Комітет вважає, що при вирішення порушеного питання слід зважати на наступне.

По-перше, до компетенції військових судів поряд з цивільними справами віднесено розгляд окремих категорій кримінальних справ, передбачених статтею 36 Кримінально-процесуального кодексу України. Крім того, проект Кримінально-процесуального кодексу України, який вирішить питання про підсудність кримінальних справ військовим судам, тільки готується до другого читання Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

По-друге, частиною восьмою Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства передбачено, що після набрання чинності Кодексом адміністративного судочинства, військові суди завершують розгляд заяв і скарг, які подані і не розглянуті до набрання чинності цим Кодексом у справах, що визначені статтею 17 Кодексу.

По-третє, частиною першою статті 19 Закону України «Про судоустрій України» передбачено, що військові суди належать до загальних судів і здійснюють правосуддя у Збройних силах України та інших військових формуваннях, утворених відповідно до закону.

Згідно з пунктами першим та другим частини третьої Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій України « після набрання чинності цим Законом військові суди гарнізонів продовжують діяти як місцеві загальні суди, а апеляційні військові суди регіонів та апеляційний суд Військово-Морських Сил України як апеляційні загальні суди. Вищезазначені суди продовжують здійснювати судочинство у кримінальних і цивільних справах, а також у справах, що виникають з адміністративно-правових відносин, віднесених процесуальним законом до їх підсудності, у встановленому законом порядку, до введення в дію відповідних процесуальних законів, якими встановлюється новий порядок судочинства, відповідно до цього Закону.

По-четверте, не вирішеним залишається питання подальшого працевлаштування суддів військових судів в разі їх повної ліквідації.

Зважаючи на викладене, питання про остаточну і повну ліквідацію військових судів може бути вирішене лише після введення в дію відповідних процесуальних кодексів, які не передбачатимуть справ, підсудних військовим судам.

На підставі цих аргументів, Комітет вирішив:

1. Невідкладно поінформувати Президента України та Голову Верховного Суду України про ситуацію, яка склалася у зв’язку з ліквідацією військових судів;

2. Рекомендувати Президенту України та Голові Верховного Суду України здійснювати ліквідацію військових судів поетапно з огляду на врегулювання питання підсудності справ військовим судам процесуальними кодексами.

22.09.05

 Поділитися