MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

З нового року Україна поринає в конституційний хаос

15.12.2005   
Політолог Вадим Карасьов заявив що нема значення де міняти конституцію - хоч в туалеті. На що опоненти Карасьова зауважили що вироблене в туалеті не може бути фундаментом держави і закону.

Такий невтішний прогноз лунав майже у всіх виступах, які сьогодні прозвучали на круглому столі з питань конституційної реформи в Україні, який провели Лабораторія законодавчих ініціатив та Фонд Конрада Аденауера.

На круглому столі розгорілася гаряча суперечка між прихильниками скасування цієї реформи і прихильниками її впровадження. Однак і ті, й інші були єдині в тому, що внаслідок різкої зміни моделі виконавчої влади і відсутності десятків необхідних законів та процедур в Україні може настати конституційно-законодавчий хаос, з не прогнозовано важкими наслідками...

Прихильники запровадження політреформи в основному аргументували це тим, що її мовляв вже неможливо відмінити. Представник Верховної Ради в Конституційному суді Селіванов навіть заявив що відтепер конституцію можна міняти лише референдумом. Тези про „поїзд який вже пішов” повторив послідовник „професора” Януковича Тарас Чорновіл. Ім заперечив конституційний експерт ХПГ Всеволод Речицький, який порівняв ці твердження з відомим "учение Маркса всесильно, потому что оно верно".

Політолог Вадим Карасьов заявив що в принципі нема значення, де міняти конституцію - хоч в туалеті. На що опоненти Карасьова резонно зауважили, що те, що вироблено в туалеті, не може бути фундаментом держави і закону. Карасьов окрім всього спробував мотивувати „переваги” політреформи тим, що, мовляв, президентською державою може кожен дурень керувати, а ось попробуйте навчитися керувати парламентською...

Професор Києво–Могилянської Академії, суддя Конституційного Суду у відставці Микола Козюбра заявив, що жодні зміни Конституції не компенсують браку політичної культури в сучасному українському суспільстві. Поваги до Конституції не дадуть і численні та грубі порушення конституційних процедур, за якими і тільки за якими можуть вноситися зміни у конституцію. Тому, на його думку, відміна цієї реформи - справа найближчого часу

Найбільш послідовну і різку критику реформи Конституції навели представники Харківської правозахисної групи Євген Захаров та Всеволод Речицький. Захаров сказав, що це є не що інше, як конституційний переворот, заколот, оскільки не можна погодитися зі змінами до Конституції, які прийняті з брутальним порушенням процедури внесення змін до Конституції. Немає ніких завдань щодо цієї реформи, окрім одного - її скасування. Речицький назвав реформу "злочинною". Він відзначив, що з реформою можна й погодитися, якщо прибрати з неї визначення, що Уераїна є правовою державою. На їх думку, ліквідація президентської форми правління в Україні зробить Україну безпорадною перед більш мобільною президентською системою у сусідній Росії. Як слушно зауважив Олександр Северин, який одночасно є активістом Альянсу „Майдан” і членом ХПГ, політреформа різко міняє повноваження депутатів та Президента ще до закінчення їх повноважень. Українські громадяни, які голосували за Президента і парламент з одними повноваженнями, раптово отримують абсолютно інші за повноваженнями парламент і Президента, позбавленого більшості важелів влади. Зокрема Конституцією України, як конституціями інших країн категорично забороняється вносити будь які зміни під час військового, надзвичайного або революційного стану в країні. Саме революційний стан був під час голосування змін до Конституції 8 грудня минулого року.

На думку членів ХПГ, достатньо першого, оформленого згідно закону, подання до Конституційного Суду, і чинність закону №2222 від 8 грудня 2004 року буде скасована. І помиляються ті, хто вважає, що скасування змін до Конституції, проголосованих в пакеті, одразу робить Президента нелегітимним. Експерти ХПГ, фахівці з конституційного права, впевнені, що зміни до ординарних законів залишаються чинними.

На даний час народним депутатам України з боку ХПГ та Альянсу „Майдан” вже запропонований проект подання у Конституційний Суд, в якому правочинність реформи оскаржується на підставі брутальних порушень конституційної процедури, які були допущені в процесі нав’язування цієї руйнівної для України зміни конституційного ладу.

----

 Поділитися