MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звільнення від відбування покарання за станом здоров’яВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Як звільняти цивільних заручників? Анонс круглого столуПриречені на муки: проблеми звільнення з місць позбавлення волі через тяжкі захворюванняУ Коломиї суд звільнив довічника через важке захворюванняЦивільні в полоні: в Осколі окупанти забрали інваліда, бо мав водолазний костюм‘Могили вбитих цивільних у кожному дворі’, — Юрій Ляпкало, МаріупольХімічна зброя, цивільні у російському полоні, третина України забруднена мінами — підсумки тижняНебезпека з повітря: Росія завдала ударів по цивільній інфраструктурі українських містОзброїмо Україну! Відкритий лист правозахисників до урядів та громадянського суспільства вільних і демократичних країнВ ООН зафіксували понад 10 000 випадків загибелі цивільних в Україні від 24.02.2022Військові та цивільні українці на лаві підсудних у Ростові-на-ДонуЗамінована Харківщина: за тиждень постраждало семеро цивільнихЦивільні в Авдіївці, бойові аптечки, єВідновлення. Підсумки тижняОбстріли цивільного населення: ініціатива Т4P підготувала подання до МКС. ПресрелізАнонс: Ініціатива Т4P звертається до МКС через обстріли цивільного населення УкраїниВибір майбутнього. Аркадій Даваров — про покаяння та звільненняТимчасово непридатних до служби військових зможуть звільнити в запасПравоохоронці виявили тіла цивільних на деокупованій МиколаївщиніВ ООН підтвердили понад 800 випадків свавільних затримань цивільних під час російської окупації

Відкритий лист представників «Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД»

31.05.2006   

Президенту України Ющенку В.А.

Копії:
Прем’єр-міністру України Єханурову Ю.І.
Першому Віце-Прем’єр міністру України Сташевському С.Т
Міністру охорони здоров’я України Поляченко Ю.В
Секретарю Ради національної безпеки і оборони Кінаху А.К

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!

Ми, представники «Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», що представляє інтереси громадянського суспільства та ВІЛ-позитивної спільноти, засвідчуємо Вам свою повагу та вважаємо своїм громадським обов’язком звернутися з наступним.

Сьогодні в країні склалася кризова ситуація у сфері протидій епідемій ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. В той час, коли епідемії розповсюджуються і в країні не вистачає коштів на виконання національних програм протидії епідеміям, політика, яку застосовує Міністерство охорони здоров’я в особі заступника Міністра, призвела до того, що Всесвітній Банк зупинив впровадження проекту, спрямованого на подолання епідемій.

Представник Секретаріату Глобального Фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, до якого Україна планувала звернутися за підтримкою, попередила, що уряд України не має жодного шансу отримати подальше фінансування програм з ВІЛ/СНІДу та туберкульозу, поки не зміниться політика Уряду стосовно протидії епідемії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу.

Повідомляємо, що міжсекторальна координація заходів з протидії епідемії ВІЛ/СНІДу, яка була визнана однією з найкращих в світі, зараз практично знищена. Національна координаційна рада з питань протидії епідемії ВІЛ-інфекцїї/СНІДу не працює. Секретаріат ради з 1 травня 2006 року ліквідовано.

Всі ці речі не є випадковими, це закономірні наслідки, тих кадрових рішень, з приводу яких ми, представники громадськості, Вас неодноразово попереджали.

Політика, яку запроваджує людина, відповідальна в Міністерстві охорони здоров’я за СНІД та туберкульоз, направлена на руйнування демократичних ініціатив, без яких неможлива адекватна відповідь на епідемію ВІЛ/СНІДу та туберкульозу, на руйнування найкращих починань, які запроваджено в державі, і на те, щоб відсторонити громадянське суспільство від процесів, в яких воно безпосередньо повинно приймати участь в країнах, які будують демократію.

Проблема ВІЛ/СНІДу і туберкульозу не може весь час залежати від того, яка політична сила при владі. З цим напрямком повинні весь час працювати професіонали, а не представники тих чи інших політичних партій.

Ви взяли проблему ВІЛ/СНІДу під особистий контроль, привернули до проблеми ВІЛ/СНІДу увагу суспільства, міжнародної спільноти та підписали Указ і низку відповідних доручень, але практично жодного пункту Вашого Указу не виконано. Цей Уряд є шостий, з яким нам довелось працювати з 1999 року. Неодноразово змінювались люди в Міністерстві охорони здоров’я, які відповідали за ВІЛ/СНІД та туберкульоз, і зі всіма нам вдавалось працювати, і ще не було гіршої ситуації ніж склалася сьогодні.

Ми, як громадськість не можемо і далі дивитись, як загроза катастрофи в сфері ВІЛ/СНІДу і туберкульозу зростає. За цими руйнуваннями, по-перше стоять життя тисяч громадян нашої країни, а по-друге зростання нових випадків інфікування на ВІЛ та туберкульозу, що призведе до демографічної та економічної кризи.

Ми звертаємось до Вас, вельмишановний Вікторе Андрійовичу, з проханням втрутитися та вжити заходів щодо змін, які б дозволили припинити хаос, і продовжити ефективне впровадження програм ВІЛ/СНІДу і туберкульозу, відновити роботу Національно-коорди_наційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу за участі представників громадянського суспільства і ВІЛ-позитивної спільноти.

Також звертаємось з проханням призначити нам зустріч для обговорення заходів щодо конкретних кроків для покращення ситуації, яка склалась останнім часом навколо проблем ВІЛ/СНІДу та туберкульозу.

Сподіваємось на Ваше розуміння та подальшу співпрацю.

З повагою

Голова координаційної ради ВБО «Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД», В.Жовтяк
 Поділитися