MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Призначено перевірку додержання законів щодо збереження життя і здоров’я військовослужбовців

21.08.2006    джерело: www.gpu.gov.ua
Нарешті Генеральний прокурор України Олександр Медведько дав завдання військовим прокурорам регіонів та ВМС України провести перевірки додержання вимог законів щодо збереження життя і здоров’я військовослужбовців, попередження насильства й порушень статутних правил взаємовідносин.

Вивченням динаміки та структури злочинності у Міністерстві оборони України за останні 7 місяців встановлено наявність негативної тенденції до зростання кількості злочинів, пов’язаних із загибеллю людей та зростання кількості постраждалих від злочинів осіб. Впродовж січня-липня 2006 року в результаті подій загинула 41 особа проти 29 у минулому році, а від злочинів загинуло 12 осіб проти 8 у 2005 році.

Лише протягом трьох днів серпня 2006 року від злочинних дій загинуло ще двоє військовослужбовців строкової служби (Полтавська і Київська області).

З огляду на це, Генеральний прокурор України Олександр Медведько дав завдання військовим прокурорам регіонів та ВМС України провести  перевірки додержання вимог законів щодо збереження життя і здоров’я військовослужбовців, попередження насильства й порушень статутних правил взаємовідносин.

Прес-служба Генеральної прокуратури України

21.08.2006

Коментар «ПЛ»: Співробітники Харківської правозахисної групи та Харківської обласної спілки солдатських матерів вже декілька років проводять моніторинг якості призову і збирають інформацію про злочини проти життя і здоров’я в ЗС України. Ми впевнені, що на ситуацію із злочинами,  пов’язаними з нестатутними відносинами впливають  декілька чинників. Три з них є особливо вагомими.

  1. Стан психічного здоров’я особового складу (Тільки з Харківської області за 2005 рік було комісовано 6 юнаків з психічними розладами)
  2. Загальний психологічний стан нашого суспільства, який за останні місяці не можна назвати нормальним.
  3. Рівень відповідальності посадових осіб.

А з відповідальністю справи у нас взагалі жахливі. І, якщо Міністерство оборони хоч якось реагує на протиправні  дії своїх співробітників, то медицина у нас взагалі виведена з-під контролю громадськості.

Ось чому в армію масово  потрапляють психічно хворі, які  в першу чергу стають жертвами нестатутних відносин, або самі скоюють злочини. Ось чому і офіцери, і солдати часто не є, за своїм психологічним станом, придатними до своїх службових обов’язків.

Ми схвально ставимося до наказу Генпрокурора України, щодо перевірки державних вимог законів, які спрямовані на збереження життя і здоров’я військовослужбовців. Але вважаємо, що починати треба з медичних комісій РВК та ОВК України.

 

 

Оглядач з гуманітарних питань бюлетеню «Права людини»  Інна Сухорукова
 Поділитися