MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна – на 58-му місці за захищеністю прав власності. Гондурас – вище

11.03.2007    джерело: epravda.com.ua
Похвалитися Україна може лише статевою рівноправність при забезпеченні прав власності. Це означає лиш те, що насправді в Україні жінки та чоловіки однаково незахищені від посягань на їх власність.

5 березня було оприлюднено рейтинг захищеності прав власності серед 70 найбільших країн світу. Україна в ньому посіла "почесне" 58 місце.

Рейтинг складено на основі загальної оцінки захищеності прав власності з допомогою індексу (International Property Rights Index, IPRI). Провела дослідження організація Альянс прав власності (Property Rights Alliance) за підтримки відомого економіста, президента Інституту Свободи і Демократії Ернандо де Сото.

Методологія

Індекс IPRI включає в себе загалом одинадцять факторів, які можна поділити на три категорії:

1) правове і політичне оточення - незалежність судів, довіра населення до судів, політична стабільність та корупція;

2) матеріальна власність - захищеність прав власності у законах, реєстрація власності та доступ до кредитів;

3) права інтелектуальної власності - захист прав інтелектуальної власності, сила патенту, "піратство" авторських прав та захищеність торгових марок.

Специфіка індексу IPRI полягає в тому, що він розраховується на основі багатьох інших індексів, досліджень і опитувань. Зокрема, таких, як індекс конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму, дослідження Світового банку (дослідження інвестиційного клімату, показників державного управління та простоти ведення бізнесу), індекс поширення корупції Transparency International, звіт Світової асоціації торгових марок та ін.

Іронічний факт: похвалитися Україна може лише статевою рівноправність при забезпеченні прав власності. Україна має 9,3 бали з 12 можливих в цій шкалі. Стільки ж мають розвинені країни - Великобританія, Японія, США. Звучить курйозно, оскільки це означає лиш те, що насправді в Україні жінки та чоловіки однаково незахищені від посягань на їх власність.

Втім, експерти висловлюють стриманий оптимізм. "Позиція України не така вже й погана, зважаючи на те, що 70 країн охоплених індексом – це не найгірші. Здається, що якби включили інші, то позиція не дуже змінилася б, отже Україна опинилася б у центральній частині списку" – впевнений старший економіст "CASE Україна" Володимир Дубровський.

Дубровський відзначає той факт, що за важливим показником захисту прав на матеріальну власність Україна виглядає найгірше (і це єдиний випадок, де вона гірша за Росію). Однак, при цьому Польща чомусь опинилася за цим показником ще нижче.

Директор Департаменту економічного аналізу та публікацій Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олексій Блінов допускає, що у цьому рейтингу можуть бути певні неточності, які можна витлумачити на користь України.

"Автори використовують не автентичні показники з досліджуваних країн, а рейтинги інших організацій. Тому ми не можемо бути впевнені, що Україна має справді гірше поводження з правами власності, ніж, скажімо, Гондурас", - вважає Блінов.

Експерти підкреслюють, що чим більше у країни балів по індексу IPRI, тим вище у неї і рівень життя. Середній показник ВВП на душу населення серед чверті країн з найбільш захищеним правом власності — 32 тис. 994 дол., у чверті країн з найменш захищеним правом власності (Україна якраз в цій групі) — 4 тис. 294 дол. Зв’язок між захищеністю прав власності і добробутом людей у країні очевидний.

 Поділитися