MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Неповнолітні безпритульні планують випускати свою газетуВ Україні 100 тисяч “соціальних» дітей-сирітУкраину охватила эпидемия сиротстваКабмін порушує права дітей?Ніч державностіМісця несвободи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту УкраїниМісця несвободи Міністерства соціальної політики УкраїниПрава людини в Україні 2009–2010. XXIV. Проблемні питання дотримання прав дитини в УкраїніПрава людини в Україні 2009–2010. XV. Соціально-економічні праваВ Україні поменшало безпритульної малечіПостанова апеляційного суду м. Києва у кримінальній справі за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932–1933 рокахДвадцять років Конвенції ООН про права дитиниПрава людини в Україні - 2006. XIX. Окремі проблеми дотримання прав дитиниВи все ще довіряєте засобам масової інформації? Тоді ми йдемо до вас!Права людини в Україні - 2005. XIV. Права дитиниМіжнародне товариство прав людини - Українська Секція. Звіт про дотримання прав самоорганізованих дітей в УкраїніПРО НАДАННЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ В КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХЯк Чернігівський громадський комітет захисту прав людини опікується долею нелегальних мігрантівЗаконодавство про правову допомогу (за повідомленням Міністерства юстиції України)СВОБОДА СЛОВА 2001.

В Україні виростають бомжі у другому поколінні

30.03.2007    джерело: www.bbc.co.uk
Вони знають смак води з Дніпра, а чи не єдине тепло в їхньому житті – теплотраса. Вони їдять те, що недоїли ми, вдягають те, що ми більше не хочемо носити, а картон для них – життєво необхідний матеріал – на ньому сплять. За приблизними підрахунками, кількість безпритульних дітей в Україні становить 100 тисяч і з кожним роком збільшується.

Вони знають смак води з Дніпра, а чи не єдине тепло в їхньому житті – теплотраса. Вони їдять те, що недоїли ми, вдягають те, що ми більше не хочемо носити, а картон для них – життєво необхідний матеріал – на ньому сплять..

За приблизними підрахунками, кількість безпритульних дітей в Україні становить 100 тисяч і з кожним роком збільшується. Представники громадських організацій, що взяли участь у круглому столі “Безпритульні означає безправні?”, констатують неефективність нині діючого законодавства у цій сфері.

До того, для догляду за дітьми бракує досвідчених кадрів, а в комітеті сприяння захисту прав дитини наголошують на тому, що цього року спеціальність “соціальний працівник” в українських ВУЗах відсутня.

Переважно такі діти мають батьків: наркоманів, алкоголіків, чи просто злидарів, які продають власні квартири, і таким чином їхні діти опиняються на вулиці. Київська влада каже, що нині незаконний продаж житла вже зупинено, а проблема з безпритульними дітьми невдовзі зовсім вирішиться за рахунок притулків та дитбудинків.

Але, фахівці кажуть, що притаманна владі гігантоманія, тобто прагнення збудувати якомога більші притулки і навіть цілі дитячі містечка, не вирішує проблеми, а навпаки, іноді навіть ускладнює її. Діти, кажуть експерти, не хочуть жити в тих умовах, які для них створюють.

За словами голови комітету сприяння захисту прав дитини Наталії Максимової, замкнене середовище не йде дітям на користь. "Нічого доброго тут немає, тому що вони навпаки - повинні бути вплетеними у звичайне середовище. Треба звичайна квартира, де житимуть ті самі п’ятеро дітей і буде три зміни вихователів. Зараз держава витрачає на одну дитину в інтернаті приблизно 10 тисяч гривень на рік. Це пристойні гроші і, якщо таку заробітну плату буде отримувати той вихователь, то справді це буде людина, яка може віддати дітям всі свої сили, знання, підвищувати кваліфікацію і так далі."

Але поки що все навпаки. Приміром, не так давно неподалік Рівного відкрили велике дитяче містечко з будинками сімейного типу, школами, інтернатами та реабілітаційними центрами.

Наталія Максимова також розповідає, що через зміни у ліцензуванні, запроваджені Міністерством освіти, цього року на спеціальність «соціальний працівник» до українських вузів не поступить жоден абітурієнт, а таких працівників і без того бракує.

Також, учасники круглого столу наголошують на тому, що зараз почали з’являтися так звані «бомжі у другому поколінні», тобто діти, що народилися в безпритульних батьків. Іноді матері віддають їх до притулків, а часом експлуатують, змушуючи жебракувати.

Влада вже має наміри змінити законодавство і запровадити кримінальну відповідальність за такі дії. Поки що, кажуть фахівці, українське законодавство у сфері захисту прав дитини часто є більш декларативним, ніж дієвим.

 Поділитися