MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Діти на Майдані

10.04.2007   
Євген Захаров
За повідомленнями спостерігачів, на мітингах, організованих правлячою коаліцією, можна було побачити велику кількість дітей.

Коли людей примушують йти на мітинги в підтримку якоїсь політичної сили – то це, як на мене, ще більше порушення свободи мирних зібрань, ніж заборона мітингу. Огиду викликає підкуповування людей, яких агітують взяти участь у масовому заході за гроші – яка там вже свобода мирних зібрань! „Огидно!” – це перше відчуття, коли бачиш сьогоднішні намагання відтворити зовнішні ознаки Майдану-2004. Це дуже схоже на фарс і викликає в одних сміх, в інших – роздратування. Але перед Великоднем тепер можна було побачити і щось нове – на Майдані з’явилися... діти!

За повідомленнями спостерігачів, на мітингах, організованих правлячою коаліцією, можна було побачити велику кількість дітей. Вперше я почув про це від народного депутата Катерини Левченко. „Така ситуація викликає велике занепокоєння”, – каже пані Катерина, – „оскільки використання дітей в такого роду діяльності може зашкодити їх здоров’ю, отриманню освіти, повноцінному розвитку. Крім того, використання дітей є грубим порушенням законодавства України, зокрема Закону України «Про освіту» (ст. 51), відповідно до якого «відволікання учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів… за рахунок навчального часу на роботу і здійснення заходів, не пов’язаних з процесом навчання, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України». Чи може вже є спеціальне рішення з цього приводу?”

Про подібне публічно розповідав харківський губернатор Арсен Аваков, який на власні очі побачив в Києві харківських ПТУ-ків, худенькиих і втомлених, 16-17 років на зовнішній вигляд.

Але те, про що повідомили вчора на каналі 1+1 і в газеті „Україна молода”, – вже важко піддається опису. У місті Чигирин Черкаської області дітей звільнили від уроків і організовано повезли в Київ. "40 гривень, прогулянка Києвом, і вам за це нічого не буде", – саме так агітували їхати на Майдан школярів Чигирина представники Партії регіонів. Майже 40 дітей із всіх загальноосвітніх шкіл Чигирина й села Галаганівка рано вранці посадили до "Ікарусу" і повезли в столицю на мітинг. Організатор поїздки неповнолітніх – голова батьківського комітету однієї зі шкіл – з учнями чомусь не поїхала, батьків і адміністрацію шкіл про поїздку не попередила. Хоча дехто з батьків про поїздку дітей знав і поставився до неї прихильно, тому що "діти зароблять хоч якусь копійку". Однак більшість підняла скандал.

На масову відсутність дітей на уроках вчителі звернули увагу вже вранці. Директор школи Чигирина №3 особисто відвідала кожну родину, намагаючись дізнатися, куди могли подітися учні. Виявилося, що діти на Майдані.

І кому могла прийти в голову ця божевільна ідея? Навіщо це робити?! Я вже не кажу про порушення Конституції, Закону „Про освіту”, низки статтей Конвенції ООН про права дитини! Але все ж таки чий світлий розум вигадав таку нісенітницю?

Чи не пора партії Регіонів, чиї члени організували цей захід, провести у себе виховну роботу? Цікаво, що думає про такі події парламентський Уповноважений з прав людини?

 Поділитися