MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Закон про Омбудсмена розтлумачить Конституційний СудКонституційне подання народних депутатів України до Конституційного Суду України про необхідність офіційного тлумачення частини 1 статті 7, частини 2 статті 8 Закону України „Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”Поступ громадянської революції: Омбудсмен береться під контрольЗабавы позадиПрава человека – вне политикиВідкритий лист до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Ніни КарпачовоїОПОРА: Заява з нагоди обрання нового омбудсменаПартія регіонів визначатиме політику в царині прав людиниЗавтра вибори Уповноваженого Верховної Ради з прав людиниСтворена група контролю за діяльністю ОмбудсменаДіяльність омбудсмена -- під контроль суспільства!Почему я подал иск к Морозу?Подано позов до Олександра Мороза100 днів Ніни КарпачовоїМайданівці vs Карпачова: судовий процес розпочавсяПісля закінчення кризи Карпачова додумалась до гарячої лініїПередові технології захисту прав людини від ОмбудсменаООН: за три місяці росіяни стратили 32 українських військовополонених‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Жодної толерантності до путінського режиму! Звернення вчених світу

Ніна Карпачова - Омбудсмен від Бога, чи від коаліції?

17.05.2007    джерело: www.helsinki.org.ua

Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова - заполітизована та фальсифікує перевірки скарг громадян. Так вважає низка громадських правозахисних організацій, які провели моніторинг її діяльності за перші 100 днів після нового призначення. Вони вперше вирішили контролювати Ніну Карпачову, хоча вона - незмінний уповноважений вже третю каденцію - з 99-го. За 100 днів нового терміну український Омбудсмен відкрила всього три провадження. Хоча її апарат - це 120 людей. А фінансування виділяється з бюджету - 20 мільйонів гривень на рік, запевняють правозахисники.
Євген Захаров, колишній претендент на посаду омбудсмена, закидає Карпачовій захист інтересів певної політичної сили, а не ображених державою людей, адже на виборах пані Карпачова була другим номером у списку Партії Регіонів. Також несвоєчасне реагування на порушення прав людини і закритість. За словами Захарова, апарат уповноваженої досконало опанував техніку пінг-понгу - скарги громадян відсилають до тих установ, на які вони скаржаться.
Учасник прес-конференції Катерина Левченко, член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності в своєму виступі зазначила, що впродовж перших 100 днів третьої каденції перебування на посаді Омбудсмен, Ніна Карпачова декілька разів порушувала принцип безсторонності, давши підстави припускати наявність політичних мотивів у її діях.
Зокрема, 3 квітня 2007 року пані Карпачова з трибуни вже розпущеної Верховної Ради заявила, що Президент не мав права видавати Указ про розпуск парламенту.

Діючи скоріше як політичний діяч, а не як державний службовець, 11 квітня на розширеному засіданні Громадської конституційної асамблеї (учасниками асамблеї були такі активні у минулому політики як Леонід Кравчук, Володимир Литвин, Інна Богословська та ін.) вона озвучила пропозиції виходу з політичної кризи, які нічим не відрізнялись від пропозицій більшості Верховної Ради – нульовий варіант або одночасні перевибори і Верховної Ради і Президента України.

При тому, що юрисдикція Омбудсмена обмежена функціями посередника у конфліктних відносинах між громадянами та органами державної влади, місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами, Ніна Карпачова, під виглядом турботи про громадянський спокій, втрутилась у конфлікт між гілками влади, і підмінивши собою Конституційний Суд, висловила оціночні судження щодо неконституційності дій Президента.
Торкнулися організатори прес-конференції і інциденту, пов’язаного з участю чигиринських школярів в київських вуличних акціях на боці певної політичної сили (http://khpg.org/1177633775  ) .
18 квітня сайт Омбудсмен повідомила подробиці незавершеного розслідування чигиринського інциденту, які полягали в тому, що діти їздили до Києва виключно за згоди батьків. Ці подробиці були спростовані вже 24 квітня головою Чигиринської райдержадміністрації, який на прес-конференції у Києві повідомив, що представник Омбудсмена, приїхавши до Чигирина, вимагав від директора школи довідку про те, що діти до Києва не їздили. Коли директор школи відмовилась надавати представнику Омбудсмена неправдиву довідку, на сайті Омбудсмена з’явилася інформація, що діти їздили до Києва за згодою батьків.
Із сайту Уповноваженого можна довідатись лише про те, що за 100 днів Ніна Карпачова відкрила три провадження; вирвала з-за грат трьох громадян України; опікується долею однієї українки, що перебуває за гратами в Таїланді; контролює справу про доведення до самогубства матері неповнолітньої дитини; бере участь у судовому процесі по виборам мукачівського міського голови. Більше про діяльність пані Карпачової на офіційному ресурсі інформації немає.
Сама Ніна Карпачова зараз у закордонному відрядженні. А її апарат коментувати заяви правозахисників відмовився. На думку секретаріату уповноваженої, це їх не стосується.

Анна Суходолова

Марина Говорухіна

 Поділитися