MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Пам’ять жертв масової депортації мешканців Криму вшановуватимуть у СімферополіПам’ятник жертвам депортації кримських татар відкрили у КримуДо Криму приїдуть ще 100 тисяч татар - експертиЗа час російської окупації у Криму були зафіксовані 24 випадки переслідування дітейВ Росії засудили чотирьох кримськотатарських активістів: разом вони отримали 53 роки ув’язнення Універсальна категорія еволюції розуму. Колективна пам’ять системи: метапідхід КОНЦЕПЦІЯ ТОЛЕРАНТНОСТІ ЯК УНІВЕРСАЛЬНОЇ КАТЕГОРІЇ ЕВОЛЮЦІЇ РОЗУМУ: МЕТАПІДХІДСьогодні – День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народуВідкритими очимаДо 74-ої річниці депортації кримських татарЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 74 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 16.05.2016 – 20.05.2016Напередодні роковин депортації кримськотатарського народу співачка Джамала перемогла на Євробаченні з піснею «1944»Парламент України визнав депортацію кримських татар геноцидомЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 35 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 10.08.2015 – 14.08.2015Забезпечення прав внутрішньо переміщених осібСитуація в АР Крим та права людиниВ Україні відзначають 71-ту річницю депортації кримських татарТри реальностіПрокурор Криму погрожує депортацієюСБУ передала Джемільову документи про депортацію з Криму 1944

У центрі Сімферополя запалили сотні свічок у пам’ять про депортацію кримських татар

18.05.2007    джерело: www.unian.net

Активісти Кримськотатарського молодіжного центру організували сьогодні ввечері на головній площі Сімферополя траурну акцію "Запали вогник у своєму серці" у пам’ять про масову депортацію кримських татар з Криму в травні 1944 року.

Як передає кореспондент УНІАН, на площі Леніна зібралося близько 500 осіб (безпосередньо учасники акції і глядачі) - переважно молодь. Акція "Запали вогник в своєму серці" почалася близько 20.00. З настанням сутінків учасники акції запалили на площі сотні маленьких свічок.

Вогниками свічок вони виклали карту Кримського півострова, в центрі якої була складена цифра "63" - 18 травня 2007 року виповнюється 63-я річниця депортації. Крім того, зі свічок був викладений напис "No discrimination" ("Ні дискримінації"), а також символіка прапора кримськотатарського народу.

В акції взяли участь не тільки молоді кримські татари, а й жителі автономії інших національностей.

Як повідомлялося, в травні 1944 року Сталін підписав підготовлене НКВС рішення "Про виселення кримських татар з Кримської АРСР до Узбецької РСР".

18 травня 1944 року почалася депортація кримських татар з Криму, за різними даними, депортації зазнали від 180 тис. до 191 тис. осіб.

Процес повернення до Криму почався наприкінці 80-х - початку 90-х років. Нині населення Криму перевищує 1,9 млн. осіб, з них більше 260 тисяч - кримські татари.

 Поділитися