MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На строкову службу – за конкурсом

20.06.2007   
Георгій Кобзар
Харківський обласний військовий комісар заявив про те, що зараз в армію призовників відбирають за конкурсом.

На прес-конференції, що відбулась 20 червня, Харківський обласний військовий комісар Олексій Середа зауважив, що бажаючих служити добровільно більше, ніж передбачено планом. При плані весняного призову з Харкова 548 чол., на службу з міста було відправлено 555 чіл. «Раніше в армію ми брали всіх бажаючих, а зараз уже відбираємо за конкурсом», – заявив О. Середа.

За його словами, в законі про військову службу пропонується більше 30 причин для відстрочки, і часом буває складно знайти людину, яка мала б право пройти строкову службу. Основні умови, які пред’являються до призовника – це наявність повної середньої освіти і хорошого стану здоров’я. Олексій Середа підкреслив, що з 9 класами освіти потрапити в армію практично неможливо.

Він також повідомив про те, що в Харківській області цього року налічується 60 тис. призовників і майже половина з них – це студенти ВУЗів. На призовні пункти міста Харкова весною прибуло більше 11 тис. чоловік, при тому, що замовлення Міністерством оборони було спущено лише на 548 призовників з міста до різних родів військ. З цих 11 тис. чол. більше 6 тисяч одержали відстрочки, оскільки вчаться на перших курсах ВУЗів, і більше 1200 чоловік визнано непридатними за станом здоров’я. Таким чином, з тих, що залишилися, і йшов відбір кращих для служби в армії.

Не зважаючи на такий «конкурсний відбір», досі залишається багато тих, хто бажає пройти службу в армії «заочно», тобто, уникнути призова взагалі. За інформацією О. Середи, Харківська область лідирує в Україні за кількістю тих, хто ухиляється від служби в армії: таких на Харківщині – кожен п’ятий призовник.

Проте, шляхом успішних розшукових заходів кількість «ухилянтів» вдалося скоротити з 21 тисячі минулого року до 12 тисяч цього року. О. Середа також підкреслив, що радикальних заходів щодо пошуку тих, хто ховається від служби, комісаріат не вживає, адже відповідну допомогу надають підрозділи МВС.

Не залишив поза увагою Харківський обласний військовий комісар і тенденцію зменшення державного фінансування на призовну кампанію, що є наслідком зниження числа призовників до збройних сил. Так, на проведення цьогорічного весняного призову на всі призовні комісії України було виділено лише 3 млн. грн.

 

 Поділитися