MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники попереджують про небезпеку міліцейських репресій

09.08.2007   

У вівторок 7 серпня в агенції УНІАН відбулася прес-конференція адвокатів та правозахисників з приводу незаконного утримання під вартою Вадима Гладчука, організатора пікетування офісу Тендерної Палати України.
На прес-конференції виступив виконавчий директор Української Гельсінської спілки Володимир Яворський, який зокрема зазначив що так звана „справа” Гладчука має на меті залякати напередодні виборів потенційних опонентів влади і пов’язаного з нею великого бізнесу.
Він зокрема звернувся до журналістів з проханням надати достатньо широкого розголосу цій справі, оскільки на його думку вона свідчить про намагання нинішньої влади відродити ті , вже трохи призабуті, методи переслідування політичних опонентів, які практикувалися за часів Президента Кучми.
Голова громадського об’єднання «Молодь - надія України» Вадим Гладчук з колегами майже місяць пікетували Тендерну палату України (ТПУ). Вимоги пікетувальників були не складними, проте, і не зручними - припинити блокування створення непідконтрольного Тендерній палаті державного сайту оголошень про тендерні закупівлі. А також припинити корупційні дії почесного голови Палати Олександра Ткаченка.
1 серпня цього року під час чергового мітингу працівники Солом’янського РУГУ МВС затримали Вадима Гладчука, нібито для розгляду його заяви щодо неправомірних дій народного депутата Ткаченка, який розбив відеокамеру під час попередніх мітингувань Тендерної палати. Вже у відділку Вадим з подивом дізнався, що його звинувачують у пограбуванні будівельних інструментів, яке сталося два роки тому. При чому до цього моменту Вадим Гладчук постійно знаходився в межах Києва, але до міліції ані повісткою, ані в інший спосіб не викликався.
За свідченнями адвокатів, у слідства не було жодних підстав застосовувати до Гладчука утримання під вартою, оскільки він до цього ніколи не перебував під слідством , а характер інкримінованих йому „правопорушень” не є таким що вимагає його утримання під вартою.
На прес-конференцію також появилася і жінка , яка нібито „упізнала” Гладчука в якості нападника на її майно. Присутній на прес-конференції голова громадської організації Форум Порятунку Києва Віталій Черняхівський упізнав цю жінку .За його словами в неї дійсно був конфлікт з місцевими жителями, які перешкоджали її намаганням здійснити незаконну забудову цьому районі на самозахопленій земельній ділянці. При цьому за словами Черняхівського, Гладчук до цього конфлікту не мав ніякого стосунку.  За даним адвокатів громадянка П. раніше вже мала проблеми із законом по статті „шахрайство”.

УГСПЛ поставила дві вимоги до представників внутрішніх справ:
- негайне звільнення Вадима Гладчука
- неухильний контроль з боку керівництва МВС за розслідуванням цієї справи

Якщо ж вимоги будуть проігноровані, Володимир Яворський пообіцяв привернути до справи увагу міжнародної спільноти. А це, за його словами, не сприятиме позитивному іміджу України на світовій арені.

За матеріалами www.helsinki.org.ua і  www.maidan.org.ua

 Поділитися