MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прокуратура допитує «Рівненську газету» за її благодійність?

10.08.2007    джерело: www.uapp.org
Прокуратура міста Рівного викликала на допит Віктора Данилова, директора ВД «ОГО», видавця «Рівненської газети» через те, що розповсюджувачами газети були діти.

За словами Віктора Данилова, директора ВД «ОГО», прокуратура міста Рівного наполегливо запрошує його для дачі пояснень через участь неповнолітніх у благодійній акції-розповсюдженні «Рівненської газети».

При цьому, як зазначив пан Данилов, під час розповсюдження примірників «Рівненської газети», дітей прямо з вулиці було доставлено до відділу міліції і проведено допити без супроводу батьків, представників органів опіки та піклування.

Юрист Видавничого дому «ОГО» Тетяна Голубока так прокоментувала цю подію:

«У «Рівненської газети» виникли проблеми через участь неповнолітніх дітей в акції «Творимо добро разом». Зокрема, діти беруть участь у поширенні «Рівненської газети» в місті Рівному, при цьому 5 копійок з вартості кожного примірника відраховується на благодійну допомогу навчально-реабілітаційному центру «Особлива дитина», де навчаються діти з особливими потребами.

Цю благодійну акцію «Рівненська газета» організувала під час літніх канікул вдруге. Торік після закінчення акції за зібрані кошти встановили пластикові вікна у Рівненському будинку дитини.

Проте, цього року прокуратура м. Рівного ініціювала перевірку Територіальної інспекції праці у Рівненській області з питань дотримання трудового законодавства, в тому числі з питань умов працевлаштування неповнолітніх. Перевірка наразі триває, але ще раніше до міськвідділу міліції було доставлено для дачі пояснень за попередніми даними 6 неповнолітніх, які брали участь в акції. Батьків дітей повідомили про таке затримання уже після того, як у дітей взяли пояснення, що на думку «Рівненської газети» є порушенням законодавства.»

Своє бачення і оцінку ситуації, виходячи з інформації якою володіє УАВПП, подає Олег Целуйко, юрист УАВПП, фахівець з медіа-права: «За тієї інформації, що є у моєму розпорядженні, службові особи прокуратури можуть убачати у процесі залучення неповнолітніх до поширення продукції видавничої компанії, вірогідно, ознаки злочину за ст.150 Кримінального Кодексу України: експлуатація дітей. Ця стаття передусім охоплює питання використання праці дітей, тобто фактично їхні трудові відносини із потенційним роботодавцем, і наявність цих стосунків ще слід довести. Чинне законодавство дозволяє залучати до праці чи до укладення та виконання цивільно-правових правочинів неповнолітніх осіб. Однак це може здійснюватися лише з дотриманням спеціальних вимог трудового чи цивільного законодавства для цієї категорії осіб і залежно від виду цивільної чи трудової угоди, точніше, умов праці, видів робіт, послуг, виконання яких передбачає ця угода.

З огляду на щойно зазначене, перевірки правоохоронного органу з метою захисту прав дітей у випадку їхнього залучення до якоїсь діяльності цілком виправдані. І тут дуже важливо як ці перевірки провадяться, чи з дотриманням вимог Кримінально-процесуального кодексу (КПК). Судячи з заяв дітей і їхніх батьків, поширених у статті газети «Рівненська газета» від 02.08.2006 р. про цей інцидент, то з боку працівників правоохоронних органів мали місце порушення процесуальних норм і, передусім, тих же прав дітей, на захист яких і спрямовані дії правоохоронних органів, за їхньою версією. Не зрозуміло, на якій підставі затримали дітей, на якій підставі примусово вони були приведені до відділку міліції, в якості кого їх допитували (якщо потерпілих, то за якою справою, коли і ким порушеною), ну і, за яких обставин допити неповнолітніх могли проводитися без присутності батьків, представників органів опіки та піклування. І, власне, з точки зору захисту прав дітей у мене виникає логічне питання, а кого слід перевіряти у першу чергу?

Якщо практика залучення дітей до доброчинних акцій відбувається з письмового дозволу батьків, скарги батьків, органів опіки і піклування відсутні, якщо за результатами такої перевірки ніяких порушень законодавства про захист прав дітей (неповнолітніх) не має, то практиці залучення дітей до доброчинних акцій можна лише аплодувати.»

На момент подання даної новини, УАВПП не змогла отримати офіційний коментар з боку прес-служби прокуратури в м. Рівне та представника, що займається перевіркою дотримання законодавства щодо працевлаштування неповнолітніх. Але ми обов’язково зробимо це у найкоротший можливий термін та будемо тримати це питання «на контролі».

 

 Поділитися