MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Відкрито перший спільний меморіал для радянських солдат та вояків ОУН-УПАСБУ готується розказати правду про агентів МГБ, перевдягнених у вояків УПАСБУ оприлюднила факти компрометації бійців ОУН-УПА чекістамиВійна проти пам’яті — як росіяни руйнують пам’ятники та меморіали в Україні Після деокупації Київщини правоохоронці виявили 1590 тіл Правила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»До України евакуювали жінку, якій окупанти не платили пенсію через її український паспорт Цивільні в полоні: в Осколі окупанти забрали інваліда, бо мав водолазний костюмГрупа ‘Першого Грудня’ — проти відставки ЗалужногоСоборність України: через спротив, піт і кров…День українського політв’язня: 52 роки тому КДБ розпочав операцію ‘Блок’Великі Проходи з повітря після деокупаціїОкупанти не пускають експертів МАГАТЕ до реакторних залів ЗАЕС‘Жена будет сидеть в соседней камере, а сын — в Белгороде в колонии’. На Харьковщине оккупанты пытали директора школыРосійські окупанти хочуть ставити на військовий облік підлітків у МаріуполіРосійські окупанти анулюють перепустки українських працівників ЗАЕС ‘Игра в русскую рулетку’, — староста села на Херсонщине в плену у оккупантов‘Гра в російську рулетку’, — староста села на Херсонщині про полон у окупантівОкупанти шукають проукраїнськи налаштованих людей під виглядом комунальниківОкупанти запускають ракети поблизу атомної станції?

Юхновський просить Ющенка посприяти розсекреченню архівів КДБ

24.10.2007    джерело: www.unian.net

Український інститут національної пам’яті просить Президента України Віктора Ющенка звернутися до російської сторони з ініціативою “розсекретити архіви КДБ часів Другої світової війни, зокрема в частині, де йдеться про діяльність ОУН-УПА та псевдобандерівських груп НКВД”.

Про це йдеться в заяві даного інституту, переданій агентству УНІАН.

За словами авторів заяви, “російські й українські історики на основі незаперечних історичних фактів мають, зрештою, поставити остаточні крапки в цій проблемі”. Український інститут національної пам’яті вважає за доцільне оприлюднення конкретних імен, фактів і свідчень, пов’язаних з цими подіями.

В заяві також йдеться про необхідність прийняття Верховною Радою Закону України "Про український визвольний рух 20-50-х років ХХ століття, статус і соціальний захист його учасників". Автори заяви виступають за необхідність передбачити в законі кримінальну відповідальність за образу воїнів-повстанців.

Також Український інститут національної пам’яті пропонує створювати державні просвітницькі програми, котрі “донесуть до широкої української і світової громадськості правду про історію створення й діяльності УПА”, і вони мають фінансуватися урядом України.

В заяві міститься і звернення до керівників вітчизняних ЗМІ з проханням “припинити практику професійного невігластва, коли за допомогою політиків-невдах, нікому невідомих експертів і скомпрометованих науковців окремі журналісти, можливо, самі того не усвідомлюючи, в молодечому запалі пошуку засобів пожвавлення програм підживлюють стан нетерпимості в суспільстві, негативні стереотипи етнічного, ідеологічного й культурного протистояння”.

Крім того, Український інститут національної пам’яті вважає, що має бути оголошений конкурс сценаріїв для створення багатосерійного телевізійного фільму про події в Західній Україні часів 1939-1954 років. Він вважає за доцільне “просити українських меценатів профінансувати стрічку про трагічну й, водночас, героїчну сторінку української історії”.

 Поділитися