MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Украину охватила эпидемия сиротстваВ Україні 100 тисяч “соціальних» дітей-сирітВ Україні виростають бомжі у другому поколінніНеповнолітні безпритульні планують випускати свою газетуРосія продовжує порушувати міжнародне гуманітарне право. Підсумки тижняСіре та чорне посвідчення. Які пільги отримують родини загиблих військовослужбовців в Україні?Військовий зник безвісти чи загинув: як родині отримати виплати? Поради юриста14 лютого – головне за деньПрактика відновлення судом чинності норм права як форма судової правотворчостіАпеляційний суд залишив в силі перевірки переселенців за місцем проживанняЗасуджені мають право на соціальну допомогу з першого січня 2017 рокуVIII. Захист від дискримінаціїБезоплатна правова допомога: нові реалії та виклики часуПравозахисники закликали Мінсоцполітики забезпечити належний захист вимушених переселенців19. Екологічні праваКонцепція проекту закону про люстрацію (фінальна версія)25. ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ ЯК ПОРУШЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ21. ЕКОЛОГІЧНІ ПРАВА19. ПРАВО НА ОХОРОНУ ЗДОРОВ’Я (ДЕЯКІ АСПЕКТИ)14. ВРАЗЛИВІ ГРУПИ ЯК ОБ’ЄКТ ДИСКРИМІНАЦІЇ, РАСИЗМУ, КСЕНОФОБІЇ ТА ЗЛОЧИНІВ НА ҐРУНТІ НЕНАВИСТІ

Кабмін порушує права дітей?

31.10.2007    джерело: www.day.kiev.ua
Інна Філіпенко

Через нову постанову Кабміну діти-сироти можуть назавжди залишитися без опіки

Знайти справжню родину мріють усі діти, що з певних причин опинилися у притулках. Наразі ж усиновлення чи оформленні опіки над ними може ускладнитися. Працівники Всеукраїнської організації «Служба захисту дітей» обурюються непрофесійністю постанови Кабінету Міністрів України про «Питання організації виконання законодавства щодо опіки, піклування над дітьми - сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування», що була ухвалена 17 жовтня 2007 року. На їхнє переконання, цей документ суперечить чинному законодавству України та порушує права дітей, які вже виховуються опікунами (понад 64 тисячі) та тих, над якими наразі встановлюється опіка (близько 15 тисяч). Прийнятий документ уже надісланий у районні держадміністрації та селищні й міські ради, але виконувати чи ні нові розпорядження, працівники цих служб поки що не знають.

— Нова постанова Кабміну, за нашими прогнозами, мала стосуватися роз’яснень з приводу існуючих законів, — розповіла співголова Всеукраїнської громадської організації «Служба захисту дітей» Людмила Волинець. — Сталося все з точністю до навпаки — документ лише викликав ряд ускладнень щодо оформлення опіки над дітьми. Дещо абсурдним нам здається один з пунктів постанови про те, що дитина під опікою, досягнувши семирічного віку, має складати письмову згоду на відчуження житла, тобто на його продаж. На думку творців постанови, дитина у сім років уже може вирішувати, чи знадобиться їй у майбутньому житло, що залишилося від батьків. При цьому не визначено форму такої згоди, порядок її складання, подачі до органу опіки тощо.

За словами Людмили Волинець, питання захисту житлових прав дитини є найскладнішим у системі сучасного законодавства України: лише протягом першого півріччя 2007 року у притулках опинилося понад 100 дітей саме через порушення їхніх прав на житло. Як переконані правозахисники, ця цифра може зрости, оскільки матеріали нової постанови розширюють категорії батьків, що можуть втратити право на опіку над дитиною.

Раніше батьківських прав позбавляли людей, що перебували в ув’язненні, відмовлялися сплачувати аліменти, вчиняли над дітьми фізичне насильство тощо. Наразі в опіці над дітьми можуть відмовити і тим батькам, яких визнано психічно-хворими чи розумово-відсталими. Але за словами фахівців, стан психічного здоров’я батьків не є суттєвою причиною для втрати батьківських прав. Головне для дитини — жити у справжній родині.

Серед 20 тисяч дітей, що наразі проживають у притулках, понад 76% мають сім’ю (батьки підтримують з ними зв’язок, але з певних причин не опікуються дітьми). Акт про безпритульність, який складається на таких дітей, за словами експертів, раніше свідчив про відсутність у дитини певного місця проживання. Відповідно до прийнятої нещодавно постанови, акт означатиме, що дитина не має батьків і тому потребує опіки. Фахівці вважають це протизаконним, бо дитина може назавжди втратити зв’язок зі справжньою родиною, опинившись під опікою чужих для неї людей (через усиновлення, оформлення у будинки сімейного типу чи інші форми опікунства).

Захисники прав дитини занепокоєні і тим, що нова постанова обмежує вік опікунів. На їхню думку, документ Кабміну передбачає, що опікунами не можуть бути люди пенсійного віку: жінки, яким виповнилося 55 років, та чоловіки, яким за 60 років. Але реалії такі, що в Україні саме пенсіонери найчастіше оформлюють опікунство: наразі вони виховують понад 50% (близько 35 тисяч) дітей. Щоб залишити дитину у себе, їм доведеться довести родинність їхніх стосунків. Це зробити дуже складно й у тому випадку, коли опікуном дитини є хрещені, дяді чи тьоті, двоюрідні бабусі чи дідусі.

Експерти переконані: якщо постанова набере юридичної сили, нелегкі часи настануть і для будинків сімейного типу. Щороку у них знаходять нову родину понад 12 тисяч дітей. Кількість дітей у таких закладах могла бути необмеженою. Наразі постанова визначає, що у будинку сімейного типу повинно проживати не більше, ніж шість дітей.

На думку фахівців «Служби захисту дітей», нова постанова вносить дисбаланс у процес оформлення опіки над дітьми. Наразі вони вимагають від Кабінету Міністрів скасування постанови або приведення її у відповідність до чинного законодавства. Експерти наголошують, що новий документ повинен не руйнувати, а підтримувати таку форму влаштування сиріт, як опіка та піклування.

 Поділитися