MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Справа Лутьєва продовжується

05.12.2007    джерело: www.imi.org.ua
Ігор Чайка

Сумнозвісна "Справа Лутьєва", яка триває вже понад п‘ять років , чим далі - тим більше починає перетворюватись з людської трагедії на відвертий дешевий фарс. Вчора, 3 грудня, на черговому засіданні по справі у Миколаївському Апеляційному суді під головуванням судді Михайла Пустовара відбувався огляд речових доказів, наданих на вимогу суду прокуратурою АР Крим. Нескладна процедура відкрила дуже цікаві подробиці.

Серед інших уперше за весь час розгляду справи (незважаючи на неодноразові вимоги самого підсудного, редактора газети "Евпаторийская неделя", Володимира Лутьєва та його захисників) суд оглянув  конверт, в якому містились десять 100-доларових купюр, які Лутьєв ніби-то виплатив в якості авансу громадянину А. Грачову (головний свідок у справі), "замовляючи" депутата Верховної Ради Криму Миколу Котляревського.

Втім, як з‘ясувалось під час огляду "доказу № 1" у суді, серії та номера представлених банкнот виявились абсолютно іншими, ніж вказані в "протоколе осмотра" від 16 листопада 2002 року, підписаного слідчим прокуратури АР Крим Я. Лопатіним. "Найпікантнішею" ж подробицею судового огляду речового доказу виявився факт наявності трьох 100-доларових купюр випуску 2003 року!  

Як повідомив суддя М. Пустовар, конверт з банкнотами, скріплений печатками Прокуратури АР Крим, був доставлений у Миколаївський Апеляційний суд 26 листопада цього року громадянами А. Грачовим та А. Венедиктовим, які є свідками звинувачення.

Коментуючи ситуацію, адвокат В. Лутьєва Денис Грабленко заяввив, що цей факт ще раз доводить  наявність істотних порушень вимог КПК України під час досудового та судового слідства. Зокрема, мова йде про порушення права на захист, про побудову обвинувачення на доказах, здобутих з порушенням вимог чинного законодавства, неналежне оформлення протоколів проведення слідчих дій тощо.

Вчора Миколаївський апеляційний суд також вперше задовільнив клопотання захисту про проведення графологічної експертизи підписів свідків на документах, що представлені у цій справі. Адже сам В. Лутьєв та його адвокати протягом двох років вимагали проведення цієї експертизи, заявляючи про свої підозри щодо достовірності вказаних підписів.

Вчора справа розглядалась за відсутності М. Котлеревського, який напередодні засідання зателефонував до суду та повідомив про неможливість взяти участь у засіданні через надзвичайну занятість у справах. Наступне засідання по справі суд призначив на 5 грудня 2007-го.

Нагадаємо, що судовий розгляд справи "Котляревський проти Лутьєва" триває з 2002 року. У 2003-му після протестів журналістських організацій та уповноваженої з прав людини Ніни Карпачової суд звільнив В. Лутьєва на підписку про невиїзд, однак у травні 2005 року його знову взяли під варту. 12 липня 2006-го рішенням Севастопольського Апеляційного суду під головування судді Євгена Соловйова головний редактор "Евпаторийской недели" був засуджений до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд також ухвалив рішення про стягнення з журналіста на користь позивача - М. Котляревського - компенсації в розмірі 100 тис. грн. Сам позивач не був присутній під час виголошення вироку, оскільки знаходився у розшуці.

15 березня 2007 року рішенням Верховного Суду України було скасовано вирок Апеляційного суду міста Севастополя, В. Лутьєва звільнено з під варти в залі суду. Цим же рішенням справу було направлено на новий розгляд.

Зазначимо, що з самого початку цієї справи чимало експертів та юристів заявляли про її замовний характер, спрямований проти журналіста, який викривав у своїй газеті зловживання можновладців, народних депутатів та представників правоохоронних органів у Криму.

Вчорашнє судове засідання відбувалось у присутності знімальної групи проекту "Вартові демократії", яка працює над документальним фільмом, присвяченим журналістським розслідуванням фактів корупції в Україні.

Ігор ЧАЙКА, "Вартові демократії"

 Поділитися